Hund- och kattägare sover sämre än andra

Oavsett om du äger en hund eller en katt så har du fler sömnproblem än andra, enligt en amerikansk studie. Framförallt är det ett djur som stör sömnen.

Hund och katt som ligger på en säng.

SÖMN – Problem att sova? Den skyldiga kan kanske vara din bästa och mjukaste fyrbenta vän!

© iStock

Måste du gå upp på nätterna för att rasta hunden? Eller blir du väckt av ett insisterande jamande när matskålen är tom i köket?

Enligt amerikanska forskare kan det vara en hälsomässig nackdel att bo under samma tak som en hund eller en katt. Nämligen en försämring av din nattsömn.

Forskarna analyserade sömndata från totalt 5 500 personer och såg att det var fler personer som rapporterade om sömnbesvär och sämre sömn bland både hund- och kattägare än bland personer utan husdjuren.

TEST: Hur många sömnmisstag begår du?

Hundägare sover sämst

Deltagarna i studien skulle värdera sin sömn på flera olika parametrar som ‘svårigheter att somna’, ‘snarkningar’ eller ‘för lite sömn’.

Hundägarna var överrepresenterade på flera av parametrarna än kattägarna. Det kan alltså tyda på att hundar är värre för sömnen än katter, trots att katter är nattaktiva djur.

Läs också: 5 hälsosamma anledningar till att skaffa hund

Studien kan dock inte med säkerhet slå fast att det är de fyrbenta vännernas fel att personerna sov dåligt. Den visade bara att det finns ett samband mellan hund- och kattägare och inrapporterade sömnproblem.

Flera studier har funnit hälsofördelar med att ha en fyrbent vän. T ex går hundägare fler steg om dagen, och kattägare dör mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än andra människor.

Andra studier har förknippat både katter och hundar med hälsovinster som bättre psykisk hälsa och mindre stress och ångest under coronapandemin.