5 hälsosamma anledningar till att ha hund

Den får oss ut genom dörren, höjer humöret och hjälper med att skapa kontakt till andra människor. Här får du fem anledningar till att hunden är människans bästa vän.

Kvinna i naturen med en hund.

VOFF Din fyrbenta vän får dig upp från soffan och ut i naturen. Och så blir du mindre ensam.

© iStock

Vill du gå fler steg varje dag kan du t ex skaffa en hund. De vet de flesta. Men visste du att det finns flera andra hälsofördelar med att ha en fyrbent vän?

5 hälsosamma anledningar att ha hund

Voff! Den får oss ut genom dörren, höjer humöret och hjälper oss att knyta kontakt med andra människor. Här får du fem anledningar till att hunden är människans bästa vän.

Du blir mindre ensam

Utöver att hunden såklart blir din bästa och mest lojala vän, så visar studier att hundägare har mindre risk att bli socialt isolerade från andra människor och drabbas av depression.

En studie från The University of Western Australia visar t ex att hundägare är bättre på att lära känna folk i sitt grannskap än folk utan hund.

Du blir gladare

Det finns en anledning till att hundar används som besöksvänner på vårdhem. Kroppen ökar nämligen produktionen av hormonet oxytocin – även kallat må bra-hormonet – när du är i kontakt med en hund. Utöver att göra dig glad så sänker oxytocin även ditt blodtryck och din hjärtrytm och får dig att känna välbehag.

Du rör dig mer

När hunden är kissnödig eller vill komma ut i friska luften finns det inga ursäkter för att stanna på soffan. En brittisk studie visar t ex att hundägare i genomsnitt går 300 minuter i veckan. Det är 200 minuter mer än icke-hundägare. Och enligt den amerikanska hjärtföreningen är hundägare hela 54 procent mer benägna att motionera.

Du blir mindre stressad

Trots att hundar har hög energinivå, visar flera studier att det svansviftande djuret har en lugnande och avstressande effekt på oss människor.

På the University of British Columbia fick 246 studerande t ex möjlighet att komma på drop in-besök hos en flock hundar och kela med dem under dagen. Efteråt rapporterade alla studerande en markant lägre stressnivå och ett bättre humör.

Du lever längre

Med alla hälsofördelar vi radar upp är det inte så konstigt att hundar också förknippas med ett längre liv. En stor studie, från Uppsala Universitet som följde 3,4 miljoner svenskar under 12 år, visade att hundägare har 24 procent lägre risk att dö i förtid.

Samma studie visade också att hundägare som bor ensamma har 33 procent lägre risk för att dö av hjärt- och kärlsjukdomar än ensamma utan hund.