Därför vaknar du på natten

Med de här 3 enkla knepen ökar du chanserna för en god nattsömn.

Kvinna ligger i sängen med en hand över ögonen.

Det är helt normalt att vakna flera gånger per natt. Faktiskt ända upp till sex gånger. Men det är inte meningen att du ska vara klarvaken – och inte kunna somna om igen.

Hitta rätt temperatur

Du har garanterat hört det förut. Men du ser väl till att temperaturen i ditt sovrum är mellan cirka 15 och 20 grader? Om inte, bör du definitivt prova det. Det kommer alldeles säkert göra stor skillnad på din sömn, när din kropp slipper bli överhettad på natten.

Undvik alkohol

Det kan säkert vara så att du somnar som en stock efter en halv flaska vin. Men i verkligheten sover du inte så gott. Istället för att falla i djup sömn, använder kroppen massor av energi på att förbränna alkoholen. Det är viktigt att det går minst två timmar mellan att du har druckit alkohol och du ska sova.

Guide – så väljer du rätt säng

Är du stressad?

Detta vet du redan. Men stress är verkligen inte att leka med när det gäller sömnen. Bland allt det negativa med att vara stressad hittar du även dålig sömn. Mitt i en hektisk vardag med ett krävande jobb, barn och allt möjligt kan din kropp ha svårt att verkligen komma till ro. Det är alltså inte säkert att du ens är i stånd att falla i djup sömn. Och då är sannolikheten att du vaknar – och kanske inte kan få ro i huvudet och somna om igen – riktigt stor. Prova att göra den här andningsövningen, som bara tar en minut. På det viset kan du somna lättare och sova hela natten.

LÄS OCKSÅ: Valeriana hjälper sömnen på vägen