Sov med öppet fönster – och gå ner i vikt

Kyla är din vän när du vill gå ner i vikt.

Kvinna sover i säng.

Kyla kan hjälpa dig att gå ner i vikt, så sov gärna med sovrumsfönstret öppet.

© iStock

Låter inte detta väl enkelt? Öppna fönstret innan du går och lägger dig på kvällen och låt fettet smälta bort medan du sover! Det låter nästan för bra för att vara sant, men källan till den goda nyheten är faktiskt en professor från Oxford University.

Kyla aktiverar ditt bruna fett

Ashley Grossman, som professorn heter, utgår ifrån att vi har två sorters fettvävnad i kroppen. Det vita fettet, som samlas i kroppen när vi äter fler kalorier än vi förbränner, och det bruna fettet, som vi är födda med och som skyddar oss mot kyla.

När vi fryser aktiverar vi vårt bruna fett som går igång med att ombilda kalorier till värme. Kalorierna hämtar kroppen från det vita fettet som därmed minskar och leder till en viktminskning.

Det öppna fönstret på natten är förstås inte en fribiljett till att du från och med nu kan kasta dig över pommes frites, öl och gräddtårtor. Men i en aktiv och någorlunda sund vardag kan det ge dig en hjälpande hand när det gäller att gå ner i vikt.

Forskarna är i full gång med att undersöka om det bruna fettet kan aktiveras på andra sätt än via kyla. Lyckas det kan det på sikt skapa ett botemedel mot övervikt och diverse följdsjukdomar.