5 anledningar till att du konstant känner dig trött

Befinner du dig konstant i ett zombie-liknande tillstånd, för att du är så trött? Då kan det vara en bra idé att få koll på de här 5 möjliga orsakerna!

Trött kvinna med en kopp kaffe framför sin dator.

Även om du får dina 7–8 timmars sömn varje natt, kan du ändå känna dig supertrött och utmattad. Vi har samlat de vanligaste orsakerna till att du känner dig trött.

1. Du är uttorkad

Du tror kanske att du får i dig tillräckligt med vätska under dagen. Men även om du inte känner dig törstig, kan du faktiskt vara uttorkad. Ditt blodtryck sjunker när du inte får nog med vätska, och därmed får du heller inte tillräckligt med syre till hjärnan – och då blir du trött. Se till att dricka mellan 6 och 8 glas vatten om dagen!

2. Dina alkoholvanor

Alkohol får dig att slappna av efter en hektisk dag. Men kemikalierna i alkoholen stör din sömncykel och hindrar dig från att falla i djup sömn. Kanske får du inte så mycket sömn som du tror ...?

LÄS OCKSÅ: Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

3. För långa middagslurar

Det är vetenskapligt bevisat att en tupplur på upp till 30 minuter kan få upp dig i växel och göra dig pigg. Men sover du längre än det, kan du istället vara tröttare än innan du somnade.

Även om du sover hela natten betyder det inte att du får nog med djupsömn. Läs här hur många timmars djupsömn du behöver och hur du vet att du fått tillräckligt.

4. Du har brist på mineraler

Får du tillräckligt med vitaminer och mineraler? Särskilt magnesium spelar en avgörande roll när du vill upprätthålla en bra och stabil blodsockernivå. Du kan bl a få magnesium från grönsaker, frön och nötter – men du kan också ta det som kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Ginseng är känt för att kunna hjälpa mot bl a trötthet och impotens, men hur funkar det?

5. Du lider av sömnapné

Men det är ovanligt, så du behöver inte få panik! Vid sömnapné gör man andningsuppehåll när man sover och det gör att sömnen avbryts flera gånger under natten. Det är dock inte så farligt som det kanske låter. Symptomen på sömnapné kan bl a var snarkningar och huvudvärk på morgonen. Men det här är något du behöver få utrett av en läkare.

LÄS OCKSÅ: Hur får man stopp på snarkningar?