Slipp elektriskt hår

Ser ditt hår ibland ut som att du hade stuckit fingrarna i en stickkontakt? Du är inte ensam. När luften är kall upplever många att håret blir elektriskt. Det är dock lätt att göra något åt. Få våra bästa råd här.

Kvinna med elektriskt hår från ballonger

FÅ 10 GODA RÅD — för att slippa elektriskt hår!

© iStock

Håret är fixat och du har en bra hårdag. Men plötsligt lättar lockarna. Och det är inte på det önskvärda sättet när håret får volym. Varför blir håret plötsligt elektriskt och står at alla håll och kanta?

"Når två material gnids mot varandra uppstår en elektrisk laddningsöverföring. Och om en tillräcklig laddning sker utlöses en urladdning i form av gnistor, strån som lättar från huvudet eller något som känns som en liten stöt", förklarer Joachim Holbøll, professor vid Institut för elektroteknologi på DTU.

Effekten förstärks på material som är bra på att hålla de elektriska laddningarna. Och det är hår - tyvärr - utmärkt på. När hår gnids mot, eller brörs av, andra material så uppstår lätt statisk elektricitet som får stråna att ställa sig upp.

Du minns säkert barnkalas där ni gned ballonger mot håret så det ställde sig upp och ballongen kunde fastna på väggen. Det skedde för att det överfördes en elektrisk laddning mellan hår och ballong.

LÄS OCKSÅ: Oönskad hårväxt i ansiktet? Få 9 bra råd för hårborttagning

Stoppa spänningen

Men det är ganska enkelt att förebygga elektiskt hår. För trots att hårmodet varierat på många sätt har vi ännu aldrig sett elektriskt år bli poppis.

Så vad kan du göra för att undvika det? Och hur får du ner håret när det väl har ställt sig upp?

Undvik att tvätta håret för ofta

Shampoo löser upp fettet och ger torrt hår som lättare blir elektriskt.

Borsta grundigt

Använd en hårborste av naturhår, så att fettet från hårbottnen fördelas och förseglar fukten i håret.

Tillför fukt till håret

En av de mest effektiva saker du kan göra är att tillföra fukt till håret. För med fukt försvinner torrheten, som ger den statiska elektriciteten bra förutsättningar.

Använd ett balsam med fuktgivande egenskaper när du tvättar håret. Det får också gärna vara olja i produkterna, så att fukten föreseglas.

Och komplettera sedan stylingen med ett leave in-balsam, kanske kombinerat med ett fuktgivande hårsprej med antielektrisk effekt.

Använd sköljmedel

Sköljmedel är klädernas svar på balsam och hjälper till att hålla den statiska elektriciteten borta. Använd därför sköljmedel när du tvättar de kläder som kommer i kontakt med håret.

Ingen alkohol

Undivk hårprodukter som har alkohol på ingredienslistan. Alkohol verkar uttorkande på håret.

Inred ditt hem med växter

Vil du minska torr luft i ditt hem kan du köpa många växter. De ökar nämligen luftfuktigheten.

Undvik konstgjorda material

Undvik så långt som möjligt att ditt hår gnids mot syntetiska material. Gör dig av med akrylhatten, halsduken av polyester och plastkammen. Skaffa istället saker av naturmaterial. Då har du gjort ett grundligt förebyggande arbete för att avelektrifera lockarna.

SOS-trick för elektriskt hår

Har den statiska elektriciteten redan infunnit sig får du här 3 SOS-trick, som kan hjälpa dig här och nu.

Använd fuktkräm

Du kan testa att fördela lite fuktkräm eller bodylotion i händerna och köra det genom lockarna.

Använd antistatisk hårspray

Du kan också spreja lite antistatisk hårsprej på din borste innan du borstar håret och därmed bara behandla de ställen där det finns ett behov.

Håll håret återfuktat

En så enkel sak som att fukta händerna med vatten och fördela det i håret kan också bidra till att håret lägger sig.