Bli fri från mjäll

Du har precis tagit på dig den fina, svarta blusen och snart dalar små, vita flagor ner på dina axlar. Du har mjäll. Det är det många som har och mjäll kan vara av flera typer och bero på olika saker. Lär dig mer här och få tips på hur du blir kvitt problemet.

Kvinna tittar efter mjäll i håret

KLIAR HÅRBOTTEN? Lider du av mjäll är du långt ifrån ensam. Se hur du blir av med det här.

© iStock

Lär känna din typ av mjäll

Många skäms när kragen skvallrar om att de har mjäll. För det finns en utbredd myt om att mjäll beror på bristande hygien. Det är ett missförstånd.

Mjäll är istället ett uttryck för att något gjort att hårbottnen har hamnat i obalans. Hårbottnen är ett av de ställen på kroppen som är utrustat med flest talgkörtlar. Deras uppgift är att producera fett, som ska förhindra uttorkning och skydda hårbottnen mot smuts

I hårbottnen finns det också en mängd bakterier och svampar som hjälper till att skapa en bra miljö som håller huden fin. Att vi får mjäll beror på att fett- och bakteriebalansen har rubbats. Så för att slippa de generande flagorna måste balansen återupprätta.

Första steget är att få koll på vilket slags mjäll det är du har fått

Det finns tre typer av mjäll:

  • vitt
  • Gult
  • Psoriasis-mjäll.

Vitt på toppen

Den vanligaste typen är den vita, torra, flagiga. Här är problemet att hårbottnens talgproduktion inte är tillräckligt aktiv. Det kan finnas flera orsaker till en försvagad talgproduktion.

Har du alltid haft en torr hårbotten kan du beskylla dina föräldrar, för talgproduktionen är till en viss grad ärftlig.

Torrheten kan också vara årstidsbestämd. Under vintern får många problem med en torr hårbotten, eftersom huden påverkas av frost och dåligt inomhusklimat.

Om den torra mjällen däremot har uppstått plötsligt och utan samband med vädret ska du kika närmare på vad du använder för produkter. Några av de kemikalier som finns i många shampoon, stylingprodukter och hårfärger kan nämligen slå ut den naturliga talgproduktionen.

Plågas du av torr, vit mjäll ska du vårda din hårbotten med antimjällprodukter som innehåller olja och fukt.

Läs också: Så här blir du av med klåda i hårbottnen

Luft til kalufsen

Om du istället har mjäll som är gul och fet har du troligen fått mjälleksem – även kallat seboroisk dermatitis. Det kommer när hårbottnen angrips av jästsvampen pityrosporum ovale.

Det är en svamp vi alla har på huden. Men när hårbottnen är fet, fuktig och instängd får svampen goda tillväxtförhållanden.

Då uppstår den gula mjällen som klumpar ihop sig och sitter fast på hårbottnen. Mjälleksem medför rodnad, klåda och i svåra fall håravfal.

Folk med tjockt hår upplever oftare dessa svampangrepp än människor med tunnare hår.

Svampen trivs nämligen bäst i mörkret under en tätslutande hjälm av hår. Om du svettas mycket kan det också sätta fart på svamptillväxten, men det er muligt at forebygge svampeangreb: _SE

  • Är din hårbotten fet, så förebygg svampangrepp med hårvårdsprodukter som reglerar talgproduktionen.
  • Låt inte håret lufttorka, utan använd en hårfön så att inte hårbottnen är fuktig så lång tid åt gången.
  • Solljus och vädring av hårbottnen gör det svårt för svampen att växa.

Om den gula mjällen väl har uppstått, så köp en kur svampdödande mjällmedel på apoteket.

LÄS OCKSÅ: Vad är fotsvamp?

Se upp med parfymen

När det gäller den kroniska mjälltypen psoriasis,så är inte svamp syndaren.

Psoriasis är en hudsjukdom som får huden att stöta bort hudcellerna så snabbt att de hopar sig och bildar ett tjockt lager av mjäll, och där under är huden röd, kliar och gör ont.

Psoriasis-mjäll ser ut som tjocka, flagande fläckar.

Lider du av psoriasis i hårbottnen har du det troligtvis även på andra ställen på kroppen och då ska du helt undvika parfymerade hårprodukter. Om det bara uppstår i hårbottnen är det troligen inte psoriasis utan mjälleksem. Uppsök då vården för behandling.

Artikeln publicerades i I FORM nr 13/2021