Sju tecken på att du ska ta en vilodag

Om du känner igen några av dessa signaler från kroppen, så kan det finnas anledning att ställa in dagens planerade träning och ladda batterierna istället.

Hög vilopuls

Börja dagen med att kontrollera din vilopuls. Om den är högre än normalt så bör du vänta med att träna till morgondagen. Det gäller särskilt om du har planerat in ett tufft träningspass.

Dålig sömn

Har du (återigen) haft en natt med avbruten sömn, eller hade du svårt att somna i går kväll? I så fall kommer din kropp att vara sämre rustad för att stå emot en hög träningsbelastning. Sömnproblem kan dessutom vara ett tecken på överträning.

Mörk urin och viktnedgång

Om din urin är mörkgul på morgonen efter en träningsdag, och om badrumsvågen dessutom visar att du har gått upp i vikt, så lider du sannolikt av vätskebrist. Dehydrering hämmar dig fysiskt och kan påverka nästa träningspass. Se till att inta tillräckligt med vätska (och ev. salter) innan nästa träning.

Nedsatt prestationsförmåga

Har du känt dig trött och seg under de senaste träningspassen – oavsett intensiteten – så bör du låta kroppen få lite extra vila.

Småförkyld

Sjukdom och menstruation ökar stressen på kroppen, immunförsvaret tvingas jobba lite hårdare och det gör i sin tur att kroppens återhämtningstid ofta förlängs.

Dåligt humör och låg energinivå

Om du känner dig nedstämd och/eller orkeslös, så kan det vara tecken på att din kropp inte är återhämtad. Om kroppen är stressad pga. träning eller annat, så påverkas dopamin-nivån och humöret sjunker.

Läs också: Moodtracking – så här kommer du igång

Ledvärk

Till skillnad från vanlig träningsvärk, som oftast är helt ofarlig, så bör smärta i senor och leder tas mer på allvar. Ta en extra vilodag eller träna med låg belastning.