Vanliga symptom på överträning

Känner du också att det inte går som förväntat med träningen? Kanske övertränar du..? Här är de 5 vanligaste symptomen på överträning.

Kvinna springer utomhus. Tittar på sin träningsklocka.

Vi vet alla att det är bra med motion. Men du kan faktiskt träna FÖR mycket.

1. Du är mer utmattad än vanligt

Om kroppen är överansträngd – och speciellt om den har varit det under en längre tid – är det helt naturligt att den är trött. Här är det bra att se över hur ofta du faktiskt tränar. Kanske är det för mycket.

2. Du får för lite sömn

Den här kategorin hänger ihop lite med ovan nämnda punkt Det är verkligen viktigt att du får den sömn som kroppen behöver, så att den snabbt kan återhämta sig. Om du tränar mycket, se då till att sova 8–9 timmar per natt.

3. Dålig kondition och sämre styrka

Plötsligt upptäcker du att du inte kan springa lika långt eller snabbt som du brukar, eller att du inte kan lyfta lika många kilon som du är van vid. Det är kroppens sätt att tala om att du tränar en aning för mycket.

4. Dåligt immunförsvar

När kroppen är överbelastad och kanske har varit utsatt för större belastning än normalt, går det ut över immunförsvaret. Du kanske får en förkylning som du inte kan bli av med. Eller så känner du bara att du måste ligga och vila i ett par dagar.

5. Ont i lederna

Om det t ex börjar göra ont i knän eller skenben kan du definitivt fundera över om du inte ska minska lite på träningen i ett par veckor. Ge kroppen lite lugn och ro och börja sedan långsamt igen.

Lycka till med träningen!