Test: Är du en people pleaser?

Har du kontroll – eller känns det som att andras behov har dig som en marionett? Vi människor är flockdjur, så självklart ska vi ställa upp för varandra. På ett hälsosamt sätt. För det är skillnad på att vara tillmötesgående och självuppoffrande. Var ligger du på skalan? Gör testet och se om du har rätt.

Kvinna sträcker ut armen. Hon vill tillfredsställa andras behov. Hon är en people pleaser.

PEOPLE PLEASER – Det finns inget fel i att lägga sina egna behov åt sidan för att tillgodose andra. Så länge det inte sker på bekostnad av dig själv och blir ett fast beteendemönster.

© iStock

Du känner säker igen situationen. Du sitter på ett möte och frågan “Vem är sekreterare?” Eller: “Vem bakar en kaka till fredag?” ställs. Det är lite av ett test på hur tålig du är för att uthärda obehaget tills den goda stämningen är återställd. Kanske är du personen som aldrig skulle anmäla sig frivilligt. Eller typen som väntar och ser om någon annan tar sig an uppgiften. Och så finns det den sista kategorin: pleasern. Personen som nästan per automatik räcker upp handen med ett “det gör jag”.

Att vara en people pleaser handlar om att du är så upptagen av andras önskemål och behov att du negligerar dina egna. Om du är tillräckligt ihärdig med att erbjuda andra service, stöd och uppmärksamhet kan det nästan bli en drivkraft i sig själv att göra andra glada. På så sätt säger din egen, inre logik till dig att du är garanterad deras kärlek och erkännande. Men det bygger på ett stort missförstånd.

“Logiken är att man alltid är en bra människa när man tillfredsställer andra. Men så är det inte. Att alltid ge människor vad de vill ha är inte godhet. Då agerar man mer utifrån rädsla och ångest än vänlighet,” säger psykolog Lise August.

Är du nyfiken på var på skalan du ligger kan du göra vårt test. Det kommer att ge dig en fingervisning om du har något att jobba på. Det är aldrig för sent att bli en bättre version av sig själv. En version som både kan lyssna till andra, men som samtidigt är uppmärksam på att inte förminska eller ignorera sina egna behov. Det förtjänar både du och din omgivning.

Goda råd till den balanserade

Njut av det och använd det
Var tacksam för att du kan vara en people pleaser när det behövs. Det är absolut inte dåligt att kunna åsidosätta sina egna behov de dagar det känns viktigt.

Fundera över ditt beteende
Din grundinställning att balansera dina egna och andras behov är hälsosam. Men du kan fundera på hur du uppför dig under press, för då går kanske en överlevnadsmekanism igång, och du tappar din självkontroll. För några betyder det att den inte lika hälsosamma people pleasern dyker upp. Eller det motsatta: Du blir självupptagen.

Kom ihåg att ge andra plats
Om du fick höga poäng på testet kan det vara ett tecken på att du gärna får vara mer av en pleaser. Du kanske glömmer att lyssna in andra. Att vara andra till lags på ett sunt sätt knyter dig närmare andra.

Goda råd till den tillmötesgående

Kom ihåg att obehaget minskar
När du håller dig från att avvisa en människa för att det ger dig ont i magen, så tänk på att obehaget avtar. Det har en början, en topp och ett avslut. Försök att stå ut med känslan tills den klingar av.

Tolka obehaget positivt
Lyssna till din magkänsla, även om det känns obehagligt. Ditt dåliga samvete över att göra andra besvikna är ett tecken på att du (fortfarande) kan känna dina känslor, så gå dem till mötes. Hur vi tolkar våra känslor har stor betydelse för om vi kan acceptera dem.

Flytta fokus till dig själv
Du kan tydligt känna av andras behov. Lite för bra faktiskt. Så träna dig på att känna efter vad du själv tänker och känner. Föreställ dig att du ser dig själv utifrån. Nu handlar det om att koncentrera sig på vad du själv vill, och stänga av andras behov en stund.

Goda råd till den självuppoffrande

Lyssna in din kropp & knopp
Om din självrespekt bygger på att leva upp till andras förväntningar måste det förändras. Du kan stanna upp några gånger om dagen och känna efter hur du mår i kroppen och vad du känner. Du måste gå från "Vad vill andra att jag ska göra nu?" till "Vad vill jag göra nu?"

Gör upp priset
Försök att få upp ögonen för att det är mödan värt att sluta pleasa. Lyft blicken från situationen, och se konsekvenserna på sikt. Och vinsterna. Du får mer energi till de människor du älskar, mer tid till saker du vill göra och du får mer energi.

Ta en titt på dina närmaste
När du förändrar dig själv kan du också sätta igång en utveckling i din umgängeskrets. Har du en väldigt dominant kompis, kanske det även är hälsosamt för hen att du tar större plats i samtal och beslut. Det kan verkligen vara en gåva till din kompis. att lära sig respektera och lyssna in andra. Så se inte processen som ett egoistiskt projekt. Det är det sista det är.

Källa: Lise August, psykolog