Har du kontroll över dina orostankar – eller styr de dig?

För vissa är orostankarna så tunga att de inte går att få bort ur huvudet. För andra driver de bara förbi som ett moln på himlen. Gör testet och lär dig mer om ditt eget förhållande till orostankar. Och få psykologens tips till att hantera dem.

OROSTANKAR

OROSTANKAR – Vi har alla orostankar, men några har svårare att släppa dem än andra. Är du en av dem kan det förhoppningsvis trösta dig att du faktiskt kan träna dig på att ge din oro mindre uppmärksamhet.

© iStock

När inledde du senast en tanke med “tänk om”? Tänk om min partner träffar någon ny? Tänk om jag får cancer? Tänk om det händer mina barn någonting? Tänk om jag är en dålig kompis? Eller en dålig mamma? Kanske oroar du dig för att det ska bli krig eller över klimat förändringar. Över vad du ska servera för mat när dina vänner kommer på besök. Eller om det kommer vara sol när du har planerat en trädgårdsfest.

Det är du inte ensam om! Inget är för smått, stort eller långt borta för att oroa sig över. Och många av oss lägger enormt mycket energi på att fundera på om vi är tillräckligt bra, och om vi gör rätt val i livet. Men som tur är finns det sätt att bearbeta de negativa tankemönstren på. Strategier du kan använda för att att inte låta saker, du ändå inte kan styra över, ta för stor plats i ditt liv.

Kvinnor oroar sig mer än män

Hur du gör det vet psykolog Silje Hansen Westerheim. Hon är specialist på kognitiv och metakognitiv beteende terapi, som är redskap för att hjälpa människor som t ex oroar sig för mycket. Men låt oss först få en förklaring till varför det över huvud taget händer:
“Gemensamt för många kvinnor är att vi har en tendens att oroa oss för saker som betyder något för oss. Vi är väldigt fokuserade på att vara tillräckligt bra i rollen som mamma, kompis, partner och kollega. När något har betydelse för oss står det något på spel, och då är det något vi kan oroa oss över”, säger psykologen.

Läs mer om metakognitiv terapi här.

Kvinnor har generellt en tendens att oroa sig mer än vad män gör. De kan till och med oroa sig å männens vägnar.
“Vissa kvinnor oroar sig mer för sin mans hälsa än vad han själv gör eftersom hon kanske tycker att han inte tar sin hälsa på tillräckligt stort allvar”, säger psykologen.
Generellt tillskriver vi kvinnor, oftare än män, våra orostankar ett värde och föreställer oss att vi kan använda orostankarna till att förbereda oss för motgångar i livet, vilket bara förstärker de svåra tankarna.
“Det kan vara att du oroar dig för att din partner är otrogen. Genom att tänka igenom scenariet igen och igen känner du dig kanske bättre förberedd på att hen en dag kommer hem och doftar av någon annans parfym. Men på så sätt kan det lätt bli att vi oroas oss för massa saker som bara sker i tankarna,” säger psykologen.

Över huvud taget ger vårt kärleksliv upphov till mycket oro.
“Det har blivit viktigt för många att hitta helt rätt partner och därför lägger vi mer tid på att fundera över det än tidigare. Idag är det lätt att byta ut varandra, och det ligger någon typ av självförverkligande i att ha valt rätt”, säger psykologen.

Gemensamt för många kvinnor är att vi har en tendens att oroa oss för saker som betyder något för oss. Vi är väldigt fokuserade på att vara tillräckligt bra i rollen som mamma, kompis, partner och kollega. När något har betydelse för oss står det något på spel, och då är det något vi kan oroa oss över
— Silje Hansen Westerheim, psykolog

De flesta hittar en hälsosam balans

Några experter menar att orostankar har ett värde och får oss att agera och reagera. Att vi spänner på oss säkerhetsbältet av oro för att krocka i trafiken och cykelhjälmen av oro att slå i huvudet om vi ramlar. Andra – som Silje Hansen Westerheim – kan inte riktigt se något positivt med oron.

“Man kan absolut ta något på allvar utan att oroa sig för det. Det är inte orostankarna som får dig att ta på dig cykelhjälmen. Det är vanligt sunt förnuft”, säger hon.
Oavsett vad så hör oro och tankar till att vara människa, och de flesta hittar en sund balans, där de klarar av att lägga bort orostankarna. Men vissa människor upplever att orostankarna kontrollerar dem. De lägger kanske flera timmar varje dag på att fundera på allt möjligt och riskerar att utveckla stress och ångest.

“Om vi fortsätter att tänka de här ‘tänk om‘-tankarna, kommer vi att fortsätta förhålla oss till den potentiella ‘faran’, som om den kommer att ske. Och då kan det plötsligt kännas som att du lever under pågående hot.”
Men vad är det då som avgör hur mycket orostankarna får ta plats hos varje person?
“Det kan bland annat handla om vad du tidigare har lärt dig och upplevt under livet, och så beror det till viss del också på din personlighet”, säger psykologen.

Du kan välja att oroa dig över tankarna, eller låta dem vara. Kanske kan du vänta lite med att analysera dem alls. Och kanske kan du vänta med att ringa till läkaren eller kolla väderleksrapporten.
— Silje Hansen Westerheim, psykolog

Orostankar är som fåglar

Tankarnas innehåll är inte väsentligt, menar hon. Det är däremot sättet vi hanterar dem på. Du väljer nämligen inte själv vilka tankar som dyker upp. Men du väljer själv om du ska reagera på dem och oroa dig.
“Om du kastar ut frön till fåglarna så flyger de ju inte iväg. Tvärtom kommer det ännu fler fåglar, eftersom du matar dem. På samma sätt kommer det också fler tankar om du behandlar dem som om de vore viktiga.”

Det handlar alltså, enligt psykologen, om att förstå att en tanke inte nödvändigtvis är sann.
“Du kan välja att oroa dig över tankarna, eller låta dem vara. Kanske kan du vänta lite med att analysera dem alls. Och kanske kan du vänta med att ringa till läkaren eller kolla väderleksrapporten.”

3 enkla övningar för att hålla orostankar i schack

Tillåt tanken att vara där

Ju mer du försöker att inte tänka på något, desto mer kommer du att tänka på just det. Att försöka pressa en tanke ur huvudet är som att försöka pressa ner en badboll i vatten. Du kan hålla bollen under vatten, men när du släpper den poppar den bara upp igen med större kraft.

Sluta kontrollera och undvika

Det kan vara frestande att försöka lugna dina orostankar genom att undvika situationer eller förhindra att de uppstår. Kanske genom att förbjuda dina barn att vara ute på kvällarna, eftersom du inte kan sova när de inte är hemma. Kanske kollar du din telefon eller ringer dem för att försäkra dig om att de är okej. Kontrollbeteendet förstärker bara din oro eftersom du konfirmerar den.

Skjut upp din oro

Om du har svårt att hitta en lösning på ett problem eller dilemma kandetvara enbra idé att vänta med att förhålla dig till situationen. Ibland kommer lösningen när vi riktar vår uppmärksamhet mot något annat. Som när du inte kan svara på den första frågan när du skriver en tenta och går vidare till nästa. Det kan vara så att svaret dyker upp längre fram.

Källa: Silje Hansen Westerheim, psykolog hos Kognitiv Terapi Köpenhamn