Den mentala bördan: "Jag vill inte ränna runt som en obetald au pair"

Elisabeth har tidigare varit sambo med en person som “inte gjorde särskilt mycket”. När hon träffade en ny man hade hon vissa krav innan de kunde flytta ihop.

Elisabeth står för tvättandet hemma.

MENTAL LOAD – Elisabeth står för tvättandet hemma. Hennes man lagar all mat. Uppdelningen besparar dem tid och ger Elisabeth en känsla av att vara älskad, eftersom de delar på hushållssysslorna.

© iStock

Teorin om the mental load, den menatala bördan, fokuserar på de många planerings- och organiseringsuppgifter som är förknippat med att ha ett hem och en familj. Enligt parterapeut och sexolog Cathrine Katzmann landar de oftast på kvinnans bord, och det har konsekvenser.

De har större risk att bli utbrända eftersom de ofta har massa tankeuppgifter i bakhuvudet. Och de kan helt tappa sexlusten och attraktionen till sin partner, om de i praktiken slutar med att behandla partnern som ett barn.

Möt Elisabeth, som berättar hur hon tog ett beslut tillsammans med sin man, om hur de skulle dela upp hushållsuppgifterna mellan sig.

Känner du dig inspirerad kan du läsa mer om teorin med den mentala bördan här och få Cathrine Katzmanns 5 råd för att fördela arbetet med din partner här.

När man är nyförälskad och kärleken är ömsesidig är det lätt att låta sig förföras med skygglappar för ögonen. Men 47-åriga Elisabeth, var klok nog att stanna upp och kolla att de hade samma inställning, innan hon köpte hus med sin kärlek.

“Jag sa till honom: ‘Det finns något jag vill prata med dig om,’ och så bjöd jag med honom på en weekend i ett sommarhus. Syftet var att göra oss redo för att flytta ihop,” säger Elisabeth.

Fördela uppgifterna

Väl framme i stugan la hon ut ett stort papper på bordet. Hon hade med sig fler papper och en sax. De skrev ner samtliga uppgifter, som kommer med att ha ett gemensamt hem och en familj, och klippte sedan ut dem

Jag har aldrig varit riktigt stressad på mitt jobb, och det tror jag beror på att vi har en jämlik arbetsfördelning hemma, jag och min man
— Elisabeth

Det blev många lappar: handling, städning, presentinköp, göra läxor, sortera barnkläder osv. Storleken på lappen skulle överensstämma med hur mycket jobb det ligger bakom uppgiften, så lappen ”tvätta kläder” var större än ”klippa gräs”-lappen.

“Så delade vi upp lapparna mellan oss så vi hade lika mycket arbete – inte lika många uppgifter, men lika mycket arbetstid,” förklarar Elisabeth.

Resultatet blev bland annat att hennes man är den som handlar och lagar mat medan hon står för tvättandet – en uppdelning de ny haft i 10 år.

Kärlek och respekt

Just att inse att vissa hushållssysslor är mer omfattande än andra, är en viktig poäng i teorin om den mentala bördan.Den synliggör den skeva arbetsfördelningen som finns mellan män och kvinnor i heterosexuella relationer. Och framförallt familjens osynliga uppgifter, som ligger i att minnas, ta beslut, planer och koordinera.

Vad har det inneburit för Elisaberg att göra en arbetsfördelning med sin man?

Läs också: Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

“För mig finns det grundläggande premiss: Om en man inte går med på det här, vill inte jag ha en relation med honom. Jag vill inte lägga mitt liv på att ränna runt som en obetald au pair. Nu känner jag mig älskad, för vi gör sakerna gemensamt. Det är jämställdhet, respekt och kärlek för mig. På det praktiska planer är det befriande att vi inte behöver lägga tid på att koordinera uppgifterna,” säger hon.

Överenskommelserna är dock inte så rigida att de inte kan ändras utifrån behov. Har en av dem extra mycket på jobbet under en period, eller är sjuk, tar den andra över.

“Jag har aldrig varit riktigt stressad på mitt jobb, och det tror jag beror på att vi har en jämlik arbetsfördelning hemma, jag och min man,” säger Elisabeth.

Kvinnor har det sämre

Därför kan det förvåna henne att många kvinnor själv bär ansvaret hemma.

“När jag ser mig omkring ser jag usla arbetsfördelningar – till kvinnans nackdel. Det finns kvinnor som älskar att koordinera och organisera allt. Personligen är jag gärna utan det. Jag går inte igång på att tvätta kläder eller gå på föräldramöten,” avslutar Elisabeth.