Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Hinder på vägen slipper du inte. Det gör ingen. Men huruvida du förväntar dig att olyckor ska ske eller inte har stor betydelse för hur lätt eller tungt livet känns. Gör testet och ta reda på hur optimistisk du är.

Ett glas vatten

PESSIMIST ELLER OPTIMIST – Är glaset halvfullt eller halvtomt?

© iStock

Vad är skillnaden mellan en optimist och en pessimist? En optimist uppfann flygplanet. En pessimist uppfann säkerhetsbältet. Den typen av skämt finns det många av. Vi kan skratta länge åt de två arketyper som människor kan delas in i: de positiva optimisterna, som till och med på dagar med styv kuling och hällregn orkar ta sig ut i tron på att ovädret snart drar förbi.

I den andra änden av skalan hittar vi pessimister som i lägre eller högre grad prenumererar på en negativ världsbild. Om det inte finns några problem så hittar de på egna, sägs det i alla fall.

LÄS OCKSA: Den här träningskombinationen är effektiv medicin mot depression

Men vad avgör egentligen om man ser tillvaron i ett rosa skimmer eller i gråa toner? “Min erfarenhet säger att det inte är någon tvekan om att man föds med ett visst temperament och mindset. Man kan tidigt se barn som är bekymrade och fokuserade på allt som kan gå fel. Och även barn som kastar sig ut i nya utmaningar utan att blinka”, säger Pernille W. Lauritsen. Hon är coach och har drygt 25 års erfarenhet av att hälpa människor med att nyttja sin fulla potential, och hon är övertygad om att det finns saker att lära för både pessimister och optimister. Även om det inte är helt okomplicerat.

Längst ner i artikeln hittar du testet. Ta det och upptäck om du har en pessimist eller optimist inombords.

Pessimisten

Styrkor:

  • Är pålitlig: Du är specialist på att förutse förseningar och problem. Så det har du alltid tagit höjd för när du går ut. Därför kommer du alltid i tid och glömmer aldrig ett möte.

  • Är väl förberedd: Du hatar att hamna i situationer som du inte är förberedd på. Därför har du gärna en plan B i bakfickan om det behövs. De starkt pessimistiska har till och med en plan C och D.

  • Bra på att säga nej: Om pessimisten inte har tid eller lust säger hen nej till inbjudan. Nej är också ett bra svar, om det kommer från hjärtat. De flesta kan nog blir bättre på att säga nej.

Svagheter:

  • Är inte spontan: Det kan vara svårt att bestämma något med dig, för du är inte intresserad av att ses med kort varsel. För dig handlar det om trygghet, men det kan uppfattas som fyrkantighet.

  • Ger andra skulden: Du kan ibland anklaga andra för varför saker inte blir rätt eller inte händer. Att rikta pilen mot dig själv och se din egen skuld i situationen ligger inte för dig.

  • Kan få ångest och depression: Det är en sak om pessimismen sticker ut sitt ansikte då och då. Men om attityden fastnar och växer i ditt sinne kan det leda till psykisk ohälsa.

Optimisten

Styrkor:

  • Håller humöret högt: Det krävs en bulldozer för att meja ner optimistens mindset. Negativitet rinner av dig som vatten på en gås. Du ger inte upp innan du testat alla möjligheter.

  • Hittar lösningar: Du är troligen inte typen som alltid har en plan B i bakfickan. Däremot är du mästare på att se möjligheter. Även när planer går upp i rök. Vips, så har du en ny plan.

  • Lär av sina misstag: När ett projekt går åt skogen är optimisten ofta bra på att se vad hen kan lära sig av erfarenheten istället för att fokusera på att hitta en syndabock.

Svagheter:

  • Blir lätt besviken: Du har svårt att respektera att andra inte är lika flexibla som du. Du blir rastlös av för många mellanhänder, eller direkt besviken om folk inte stöttar dina idéer.

  • Kan vara oansvarig: “Budgeten tar vi senare.” Så kan en mycket optimistisk person tänka när hen kastar sig ut i nya utmaningar. Det går så snabbt att sakerna inte alltid är så genomtänkta.

  • Kommer för sent: “Det tar bara 10 minuter.” En kommentar oavsett uppgift. Optimismen involverar ofta också känslan för tid. Och därför är hen benägen att komma för sent till möten.

Källa: Pernille E. Lauritsen, coach