Lystring! Din puls skvallrar om din form

Pulsen kan variera en hel del från dag till dag. Det kan finnas många anledningar till det, men när det sker är det för att din kropp försöker tala om något för dig. Här är några vanliga orsaker till varför pulsen plötsligt kan uppföra sig annorlunda.

Är du trött eller småsjuk?

Om du är trött efter en lång arbetsdag kan det vara svårt att få upp pulsen. Det är en tydlig indikation på att kroppen inte är riktigt fräsch och behöver vila. Om du är småsjuk kommer pulsen däremot ligga högre än du är van vid – både under vila och när du tränar. Det beror på att din kropp är sliten och överbelastad och att den har fullt upp med att försvara sig mot infektionen.

Mår du bra rent mentalt?

Känslomässig påverkan som stress, nervositet, ångest eller liknande, sätter kroppen i alarmberedskap. Det gör att den börjar producera adrenalin – ett hormon som både höjer din puls och ditt blodtryck så att du kan prestera över din förmåga. Det kan vara bra om du kortvarigt ska prestera ditt bästa, men på sikt är det inget hälsosamt tillstånd.

Röker du?

Undersökningar visar att personer som röker 20 cigaretter per dag har en vilopuls som i genomsnitt är sju slag högre än normalvärdet. Det beror bl.a. på att tjäran i röken gör lungornas små, tunna luftblåsor hårda och förstör dem. Samtidigt förs den kolmonoxid man drar i sig runt i blodomloppet och förkalkar blodkärlen, vilket hämmar blodflödet till hjärtat. Kolmonoxiden gör också att det blir svårare för blodet att ta upp nödvändigt syre, eftersom kolmonoxiden tar upp värdefull plats i blodet.

Är det för varmt?

Om det är varmt och du kanske inte har druckit tillräckligt med vätska, kommer din puls att ligga högre än normalt. Därför kan din puls öka extra mycket inne i en spinning­lokal, eller om du är på semester på varmare breddgrader.

Är du nybörjare?

Om du börjar med en annan slags idrott än du är van vid, blir det ofta svårare att få upp pulsen. Det beror på att muskel­arbetet blir annorlunda, och att musklerna därför surnar till innan pulsen hinner stiga. Dessutom ställer ett nytt och annorlunda rörelsemönster högre krav på koordinationen. Därför blir hjärnan ofta trött innan kroppen blir det.

Är du man eller kvinna?

Hos en vuxen människa slår hjärtat i genomsnitt 60–90 gånger i minuten. Det kan dock variera en del från person till person – både beroende på hur vältränad man är och om man är man eller kvinna. Pulsen hos kvinnor ligger oftast 8–10 slag högre än hos män. Det beror främst på att kvinnor har ett mindre hjärta än män. Därför pumpar deras hjärta ut mindre blod för varje slag, och för att kroppen ändå ska få tillräckligt med blod måste hjärtat slå oftare.

Har du en osund livsstil?

Folk med en ohälsosam livsstil har ofta en hög vilopuls. Och det är inte bara skadligt för hälsan på kort sikt. Personer med hög vilopuls kan nämligen förvänta sig att leva kortare tid än andra. Det visar en studie som publicerades 2013 i den brittiska tidskriften Heart. Studien byggde på data från 3 000 manliga deltagare vars livsstil följdes under en pe­riod på 16 år. Resultatet visade ett tydligt samband mellan vilopuls och livslängd.

Enligt forskarna lever personer med en vilopuls under 50 slag i minuten längst, medan 50–80 slag i minuten innebär en lite kortare livslängd. De deltagare som hade en vilopuls på 80–90 slag i minuten, hade dubbelt så stor risk att drabbas av förtida död jämfört med deltagarna som hade lägst vilopuls. Deltagarna som hade en vilopuls över 90 tredubblade risken att dö i förtid.

Dricker du kaffe?

Koffeinrika drycker som te, kaffe och coca-cola får pulsen att stiga. Det stimulerar produktionen av adrenalin som gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket i sin tur gör att pulsen stiger kortvarigt.

Tränar du tidigt eller sent?

Många väljer att träna efter pulsen. Det kan dock vara bra att känna till att om man tränar på morgonen eller sent på kvällen, så kommer pulsen ofta vara lägre. Det beror på att det metaboliska systemet inte är riktigt vaket då, och därför kan det vara svårt att pressa upp pulsen ordentligt.

Hur väl­tränad är du?

Ju snabbare du springer eller cyklar, desto snabbare kommer ditt hjärta att slå för att dina muskler ska få bränsle. Och ju mer du motionerar, desto starkare kommer ditt hjärta att bli. Därför kommer det gradvis kunna pumpa runt mer syre och näring i kroppen för varje hjärtslag, vilket innebär att det inte behöver slå lika många gånger för att täcka kroppens behov. På så sätt är pulsen en bra indikator på om du är vältränad eller inte.