Blöder man mer precis innan klimakteriet?

Din kropp gör faktiskt lite av en slutspurt fram till klimakteriet. Som tur är kan du lindra blödningens intensitet, om du känner att du blöder för kraftigt.

Bindor med glitter på

OVERGANGSALDER – Man vet inte riktigt varför de sista blödningarna kan vara de allra kraftigaste. Men så är fallet för en del kvinnor.

© iStock

Ja.

När hormonerna börjar avta mot klimakteriet skulle man tro att vi blöder mindre.

Men i själva verket är det tvärtom, och det är därför många kvinnor blöder som mest, strax innan de slutar blöda helt. Det är lite som en slutspurt som sätter in. De flesta kvinnor nära eller i början av klimakteriet måste hantera den extra kraftiga blödningen i månader – för vissa varar de kraftigare menstruationerna upp till ett år – innan de helt försvinner.

Det finns ingen självklar förklaring till den rikligare blödningen, men det finns flera saker du kan göra för att begränsa den.

DET KAN DU GÖRA

  • Piller: Medicinerna Cyklokapron och Cyklonova innehåller ämnet tranexamsyra, som hämmar blödningen och får blodet att koagulera snabbare. Genom att ta pillren kan du halvera din blödning. Du ska bara ta dem de dagar då du blöder mycket. Blödningarna är ofta kraftigast från menstruationens andra till fjärde dag.
  • Hormonspiral: Om du redan har en hormonspiral kan du låta den sitta och förebygga kraftiga blödningar.

Om du inte har en kan du överväga att skaffa en om du blöder mycket. En hormonspiral kan sitta i 6-7 år, och du kan alltid ta bort den igen när du inte blöder längre. Hormonet gestagen i spiralen sänker blödningsmängden. Vissa slutar faktiskt att blöda helt.

En hormonspiral har även andra fördelar. Hormonet gestagen skyddar dig nämligen mot att utveckla livmodercancer om du tar östrogen mot din värmevallningar. Östrogen ökar nämligen risken för livmodercancer.

Källa: Christine Felding, gynekolog

I FORM 12/2023