Hur mycket påverkas träningen av alkohol?
Vi vet att alkohol gör oss trötta och kan ge huvudvärk dagen efter. Men hur mycket påverkar alkoholen egentligen träningen? Här är några överraskande svar.
Vi vet att alkohol gör oss trötta och kan ge huvudvärk dagen efter. Men hur mycket påverkar alkoholen egentligen träningen? Här är några överraskande svar.
Dagen efter en blöt natt är inte dina motoriska förmågor i toppform. Detsamma kan sägas om tankekraften. Därför bör du hålla dig borta från aktiviteter där du ska fatta snabba beslut, och där dina motoriska förmågor ska vara på topp. Därmed är det inte racket- eller bollspel som ska stå överst på att göra-listan, utan snarare en löprunda, en cykeltur eller kanske simning, om du gärna vill vara aktiv.
Dricker du alkohol innan du ska sova finns det risk för att dina sömnfaser ändras. Det gör dig både extra trött och håglös dagen efter. Men en annan sak som är värd att tänka på är att den rubbade sömnrytmen också kan öka produktionen av stresshormonet kortisol, som hämmar musklernas reparationsförmåga och tillväxt.
Din träning har fortfarande effekt, även om du dricker efteråt – men effekten blir mindre och mindre, ju mer du dricker. Även intaget av mindre mängder alkohol efter träning minskar kraften i dina muskler. Forskare från Nya Zeeland gjorde ett försök där 10 personer tränade lårmusklerna och efteråt drack antingen vodka och juice eller en alkoholfri drink. Mätningar efter träningen visade en större (tillfällig) styrkenedsättning i lårmuskeln hos dem som hade druckit alkohol.
Din ämnesomsättning spelar roll för fettförbränningen, men den skadas inte av en enskild blöt fest. Det visade ett försök gjort av forskare vid universitetet i Belgrad, som använde whisky i deras försök.
Det innehåller ett gram alkohol. Har du flera promillen i blodet, använder kroppen alkoholen som energikälla, vilket minskar fettförbränningen samtidigt som kroppen fylls med kalorier.
95 procent av den alkohol du dricker bryts ner i levern, medan ca 2 procent utsöndras via urinen, och ca 2 procent går ut via utandningen. Den sista procenten försvinner när du svettas. Därför kan du inte svettas ut alkoholen i bastun.
Svett kan också avslöja 4 viktiga saker om din hälsa.
När du fyller på med vin eller någon annan slags alkohol förlorar din kropp vätska. Orsaken är att alkohol hämmar funktionen av ämnet ADH, som utsöndras i hjärnan och minskar mängden urin. Så ju mer alkohol, desto mer uttorkad blir du. Det tillståndet förvärras dagen efter, om du är fysiskt aktiv. När du är dehydrerad ökar risken för kramper samt muskelskador. Kolla om du får i dig tillräckligt med vätska och se varför det är så viktigt.
Alkohol hämmar påfyllningen av de kolhydratdepåer som musklerna använder för att skapa energi. Kroppen förbränner alltid alkohol före kolhydrater, men när alkoholen är borta kommer turen till kolhydraterna, och dem är det färre av när du har druckit. Därför kan du bara var aktiv en kortare tid.
Det är individuellt vad “en liten mängd alkohol" är, men dricker du med måtta är du faktiskt i stånd att kompensera för den lilla kognitiva förlusten som en gnutta alkohol ger, visar en amerikansk studie. I gengäld är större mängder alkohol lika med längre reaktionstid och problem med att lösa uppgifter.