Är det nyttigt att dricka rödvin?

Det verkar finnas många olika bud när det gäller nyttan av att dricka ett glas rödvin varje dag. Vad är det som egentligen gäller?

Rödvin hälls ur flaska.

Det sorgliga svaret är: Rödvin är inte nyttigt. Rödvin är en njutningsdryck. Då och då händer det visserligen att rödvin med sina antioxidanter blir utsedd till en hälsodryck, men det finns det inga belägg för. Jämfört med kål, bär och andra power foods är mängden antioxidanter liten och i princip obetydlig sett ur ett hälsomässigt perspektiv.

På ett område ska rödvin dock ha lite credit, och det är när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Undersökningar visar att en drink per dag minskar risken för att få en blodpropp, och det gäller oavsett om du dricker rödvin, öl eller sprit. Men …

Det finns andra konsekvenser av rödvins­njutningen som väger tyngre i vågskålen. Tre till sex glas i veckan ökar risken för att utveckla bröstcancer med hela åtta procent, sömnforskare kan mäta reducerad sömnkvalitet efter bara ett eller två glas, och träningsfysiologer har upptäckt mer inflammation i kroppen på de som rundar av ett hårt träningspass med några drinkar.

Så njut gärna av ett glas rödvin lite då och då om du har lust till det, men det är inte något som du ska göra varje dag för hälsans skull.

Läs mer om rödvinets effekter här

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background