Arbetar du på kontor? Då bör du dricka varm choklad
Att sitta ner ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men nu har forskare hittat ett sätt att bidra till att upprätthålla en hälsosam kärlfunktion – från en något oväntad källa.
Att sitta ner ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men nu har forskare hittat ett sätt att bidra till att upprätthålla en hälsosam kärlfunktion – från en något oväntad källa.
Är du snabb att stämpla dina kollegor som ohälsosamma om de dricker en kopp varm choklad istället för en kopp kaffe? Då kanske du bör tänka om.
En ny studie avslöjar de hälsosamma egenskaperna hos denna varma dryck. Väl att märke: Om den görs på kakao.
Forskarna utgick från premissen att många av oss sitter alldeles för mycket. Detta påverkar blodkärlens förmåga att expandera och kan på lång sikt öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Forskare från Birmingham University undersökte om växtämnena flavonoider i kakao kan motverka de negativa konsekvenserna av att sitta stilla i flera timmar.
Fyrtio män ombads att sitta stilla i två timmar. Hälften var i god form, medan den andra hälften var i dålig form. De fick sedan antingen kakao med högt (395 mg) eller lågt (5,6 mg) flavonoidinnehåll.
Det visade sig att deltagare som drack varm choklad gjord på kakao med få flavonoider upplevde en minskning av blodcirkulationen – oavsett deras konditionsnivå. De som fick flavonoidrik kakao undvek minskningen av blodflödet.
Så även om du är i god fysisk form är du inte skyddad mot den tillfälliga försämringen av blodkärlens funktion. Men det kan vara värt att ta en kopp varm choklad med mycket flavonoider. Ju högre kakaohalt, desto mer flavonoider! Men kom ihåg att om du dricker choklad från kaffemaskinen på jobbet kan den innehålla mycket socker.