7 saker du inte visste om ditt immunförsvar

Ditt immunförsvar jobbar dygnet runt för att skydda din kropp mot utifrån kommande fiender. För det mesta står det emot alla utmaningar, men ibland kan försvarsbarriären ändå brytas. Här är sju saker du (kanske) inte visste om ditt immunförsvar.

Återhämtning är bra för immunförsvaret.

TA HAND OM DITT IMMUNFÖRSVAR – Det pågår en konstant kamp i din kropp. Men du märker det bara när de objudna gästerna får övertaget.

© iStock

Det har en relation till din partner

Immunförsvaret påverkar flera områden än man kanske tror. Visste du t.ex. att det bidrar till att bestämma vilka personer du attraheras av? När det gäller immunförsvaret ligger det nämligen en hel del sanning i det gamla ordspråket ”motsatser möts och ljuv musik uppstår”.

Ditt immunförsvar föredrar nämligen att du väljer en partner med ett immunförsvar som är så olikt ditt eget som möjligt. För när två människor med helt olika immunförsvar får barn, så är sanno­likheten större att barnet får ett mer effektivt och motståndskraftigt immunförsvar. Och det kan man (omedvetet) lukta sig till.

I ett gammalt välkänt försök från mitten av 1990-talet fick kvinnor lukta på t-shirts som burits av olika män. Det visade sig sedermera att kvinnorna föredrag lukten från de män som hade en immun­ologisk profil som var så olik deras egen som möjligt.

Det kan gå till anfall mot dig

Ditt immunförsvars viktigaste uppgift är att skydda dig mot angrepp från virus, bakterier och andra mikroorganismer. Det fungerar som en samtrimmad försvarslinje där de vita blodkropparna är soldater. Men ibland går soldaterna till anfall mot fel fiender och börjar att strida mot kroppens egna friska celler.
På så sätt uppstår en så kallad autoimmun sjukdom. Förekomsten av autoimmuna sjukdomar ökar kraftigt i västvärlden. De sjukdomar det gäller är exempelvis:

● Psoriasis
● Artros
● Multipel skleros
● Typ 1-diabetes

Det stärks ute på landet

Har du vuxit upp på en bondgård bland djur har du antagligen ett starkare immunförsvar än dina kompisar från stan.

En uppväxt på landet gör nämligen att immunförsvaret stärks i unga år eftersom det utsätts för olika bakterier och allergener. Stadsbarn får t.ex. oftare allergier som beror på att immunförsvaret överreagerar på helt vanliga ämnen som egentligen är ofarliga för kroppen.

Forskning visar också att barn som växer upp på landet har en mer varierad tarmflora. Detsamma gäller barn som föds naturligt istället för med kejsarsnitt och barn som blir ammade som små.

Det älskar dina goda vänner

Vi tänker ofta på immunförsvaret som något rent fysiskt, men vårt mentala välbefinnande påverkar också hur bra det fungerar. Goda vänner och ett harmoniskt familjeliv stärker således immunförsvaret, medan t.ex. ensamhet eller ett dåligt parförhållande sliter på det.

En undersökning där 300 000 personer över 45 år deltog, visade att de med starka sociala relationer hade 50 procent större chans att överleva under de 7,5 år som deltagarna följdes, jämfört med de som hade dåliga eller ett fåtal relationer.

Det kan boostas för mycket

Det är värt att sträva efter ett immunförsvar i balans, som varken under­presterar eller överreagerar. Ett immunförsvar som reagerar för kraftigt kan nämligen utgöra ett ännu större hot mot dig själv än den sjukdom det bekämpar.

Ett av de farligaste exemplen på ett överaktivt immunförsvar är fenomenet cytokinstorm. Cytokiner är en grupp signal­ämnen som bl.a. aktiverar olika typer av vita blodkroppar. En cytokinstorm triggas igång när immunförsvaret överreagerar och utsöndrar för höga mängder cytokiner.

Det kan förorsaka så kraftiga inflammationer att kroppen hamnar i chock eller organ slås ut. Exempelvis kan njurarna slås ut eller levern sluta fungera, så att det i slutänden leder till att patienten mister livet.

Det utbildar egna soldater

Några av de viktigaste cellerna i immunförsvaret är de så kallade T-cellerna, som är en undergrupp av vita blodkroppar. De bildas i benmärgen, men innan de är redo att patrullera runt i din kropp och kasta sig över infekterade celler, måste de först ta sig förbi brässen där de lär sig att känna igen kroppens egna celler, så att de inte angriper dem. Vita blodkroppar som tenderar att angripa kroppens egna celler, sorteras bort innan de orsakar en skada.

Brässen, även kallad thymus, sitter strax bakom bröstbenet. Den växer från födseln och når sitt maximum i puberteten. Därefter börjar den att skrumpna. Det är en av förklaringarna till att immunsystemet försvagas med åldern, och att man blir mer mottaglig för infektioner.

Det är svårt att placera

Var sitter immunförsvaret? Det låter som en simpel fråga, men den är inte alls särskilt lätt att svara på. Till skillnad från organ som hjärtat och hjärnan sitter immunförsvaret nämligen inte på en viss plats i kroppen. Det finns överallt i vår kropp och består av olika organ, celler och proteiner, som jobbar tätt ihop för att bekämpa främmande mikroorganismer.