4 typer av huvudvärk som du aldrig har hört talas om

Huvudvärk kan kännas mycket olika beroende på vilken typ du drabbas av. Lär dig mer om fyra sorters huvudvärk här.

Kvinna med huvudvärk.

Huvudvärk kan sitta inne i huvudet men kan också bero på smärttrådar som går från öronen, tänderna och ögonen upp till huvudet.

© iStock

Du känner säkert till spänningshuvudvärk och den pulserande smärta som ofta uppstår dagen efter man har druckit alkohol. Kanske drabbas du även av migrän ibland.

Men visste du att det finns flera hundra olika former av huvudvärk? Lär dig mer om fyra av dem här.

LÄS OCKSA: Varför får man huvudvärk?

1. Ansträngningshuvudvärk

Har du tränat intensivt kan du få akut huvudvärk som följd av den fysiska ansträngningen. Tillståndet kännetecknas av pulserande smärtor i hela huvudet och går som regel över av sig själv, men kan vara i upp till 48 timmar.

2. Trigeminusneuralgi

Denna typen kännetecknas av en intensiv, stickande smärta i den ena sidan av ansiktet. Smärtan kommer från en eller flera av ansiktets tre huvudnervgrenar med samlingsnamnet Trigeminus och kan förväxlas med tand- och öronvärk. Den här sortens huvudvärk drabbar vanligen personer över 50 år och uppstår i regel spontant, men kan också provoceras fram av tandborstning eller av att man rör vid ansiktet.

3. Hypertension-huvudvärk

Hypertension är den medicinska benämningen för högt blodtryck, som i svåra fall kan ge akut huvudvärk. Ditt blodtryk ska dock vara mycket högt, omkring 220/110 eller högre, för att det ska kunna ge huvudvärk. Ett normalt blodtryck ligger på 120/80.

LÄS OCKSA: Vad är Hortons huvudvärk?

4. Temporalisarterit

Borrande smärtor i tinningen, synrubbningar och ömhet i tuggmuskulaturen är bara några av symptomen på denna allvarliga form av huvudvärk som beror på en inflammation i tinningpulsådern. Tillståndet är ovanligt och drabbar vanligen personer över 60 år.

Källor: health.com, headaches.org, m fl

Känner du till de första symptomen på demens?