Så blir du av med sötsuget efter middagen

Kolla här vad du ska göra när kroppen skriker efter socker!

Sötsugen kvinna äter cupcakes.

SÖTSUGEN KVINNA ÄTER CUPCAKES Blir du alltid sötsugen när du har ätit? Här får du hjälp!

© iStock

Du har knappt hunnit tugga klart middagsmaten innan en röst i ditt huvud börjar skrika efter sötsaker och godis. Vad är det som händer? Du har ju precis ätit.

Vanan

Du har helt enkelt vant din kropp vid att få socker vid vissa tidpunkter, t ex efter en måltid, och därför vill den fortsätta få det.

Lösning: Köp ett gott te och skapa en ny vana med teet som dessert. Borsta ev tänderna efter maten för det är oftast inte gott att äta socker när man smakar tandkräm i munnen. Känner du fortfarande ett sötsug så testa att gå en promenad. Det kan också bli en god vana!

Känslorna

Känslorna kan också ligga bakom. Tröstar du ofta dig själv med kakor eller godis när du har tråkigt eller är deppig, så blir det lätt att du äter sött när du upplever just de känslorna.

Lösning: Försök istället att sätta ord på dina känslor. Fråga dig själv om du inte kan trösta dig med något annat än godis? Kanske kan du ringa din mamma eller en väninna, eller skämma bort dig själv med ett fint nagellack och ett skönt fotbad.

Det behöver inte vara besvärligt att laga god och sund middagsmat. Här hittar du en lång rad middagsrecept som du kan laga på under 30 minuter.

Hunger

En tredje orsak kan vara att du inte har ätit tillräckligt med mat under dagen, och särskilt inte nog med proteiner och fett, som ger dig större mättnad. Känner du dig inte tillräckligt mätt söker du lättare efter en kick i form av snabba kolhydrater, dvs socker och stärkelse.

Lösning: Se till att få nog med proteiner och sunt fett i varje måltid. Goda proteiner hittar du bl a i ägg, kvarg, kött, bönor och linser, medan nötter, avokado, olivolja och fet fisk är utmärkta källor till sunt fett.