Få förståelse för varför du inte kan gå ner i vikt
Du kanske inte behöver gå ner i vikt. Grattis till det. Den här artikeln är till dig som gärna vill, men inte har lyckats med din viktminskning. Till dig som både överäter och bantar för att du hatar din kropp. Genom att få bukt med de negativa tankarna kan du börja att behandla din kropp på ett sunt sätt. Det börjar med självrespekt.
Du kanske känner igen känslan av att motvilligt ställa dig på vågen och bittert konstatera att du har gått upp några kilo. Det finns olika reaktioner på den känslan. För några är det startskottet till projekt förändring. De letar upp en diet som hjälper dem att äta färre kalorier eller en träningsmetod som ökar förbränningen. Och så är problemet löst! Är du en av dem som lyckas med den strategin så fortsätt för all del.
För andra är viktminskning dock mer komplicerat än bara en fråga om kalorier och träning. Kanske har du under flera år – kanske till och med hela livet – stångat dig blodig och trots det gång på gång misslyckats med dieter. Kanske har du till och med upplevt att dieterna får dig att gå upp i vikt! Du förstår inte varför du inte kan gå ner i vikt. Och varje gång sliter det på självkänslan. Den här artikeln är skriven för just dig.
Mer än fysiologi
“Viktminskning handlar, ur min synvinkel, om mycket mer än att äta mindre och springa snabbare. Det kan ligga något psykiskt till grund för att man inte kan bryta den onda cirkeln. Det finns alltid en anledning om man har kämpat med vikten utan resultat”, säger Tina Egevang.
Som psykolog har hon specialiserat sig på de komplexa känslor som sätter käppar i hjulet för att hennes klienter når en vikt som de är tillfreds med. Hon skiljer mellan fysiologiska och psykiska orsaker till övervikt.
“De fysiologiska orsakerna har folk koll på. Det kan vara ett för stort kaloriintag, för många måltider, för lite rörelse, låg förbränning osv. Men de psykiska anledningarna är också extremt viktiga, och dem är det många som inte vågar ta sig en titt på”.
Kolla här om svåra känslor bromsar din viktminskning
Kan du svara ja på en eller fler av de här påståendena kan det vara ett tecken på att du har en negativ syn på din kropp. Det kan påverka dina chanser att gå ner i vikt.
När jag ser min egen spegelbild tänker jag ofta negativt om min kropp
Jag skjuter upp mina mål för jobb, familj med mera tills den dag jag har gått ner i vikt. Min övervikt är ett slags ursäkt för att inte behöva göra något nu.
Jag känner ibland en oro i kroppen, som varken är rationell eller har någon anledning. Oron försvinner när jag äter.
Jag har svårt att säga ifrån till andra och upplever att jag äter efter att jag har varit stressad eller pressad.
När Tina Egevang möter sina klienter för första gången försöker hon, som en detektiv, hitta viktproblemets orsak. Klienterna får svara på frågor som kan hjälpa dem att förstå sin övervikt och klargöra om de har en psykisk blockering som gör att de inte går ner i vikt. Är det däremot fysiska orsaker som är huvudproblemet skickar hon dem vidare till någon annan profession, t ex en läkare, dietist eller fysioterapeut.
De människor som kan få en aha-upplevelse av att arbeta psykologiskt med viktminskning, har ofta några gemensamma kännetecken. De tänker negativt om sina kroppar. Och de känner en oro som de ofta avleder med mat. De är ofta väldigt omtänksamma och gulliga mot andra, men de unnar inte sig själva samma omsorg och vård, är Tina Egevangs erfarenhet.
“Det är väldigt vanligt att ge all sin kärlek till andra, men glömma sig själv. Det är ganska klassiskt att en kvinna börjar ta hand om sin kropp först när hon blir gravid. Då börjar hon att äta hälsosamt och slutar röka och dricka alkohol eftersom det är en annan människa hon måste ta hand om. När barnet är fött återupptar hon de dåliga vanorna”, säger hon.
Det krävs energi Första steget i behandlingen är att undersöka vad du får din energi ifrån. För att vi ska kunna må bra – både fysiskt och psykiskt – är det avgörande att energikontot är på plus.
Psykologen rekommenderar därför att du försöker analysera din vardag och fråga dig själv vad du gör för att få energi. Det är väldigt vanligt att det tar lite tid att hitta svaren, om du under lång tid har åsidosatt sig själv och vant dig vid att nöja dig med lite. Försök att göra övningen där du fyller din “bägare med känslomässig näring”. Du kan se övningar här vid sidan av.
ÖVNING: Har du tillräckligt med saker i livet som gör dig glad? Överst skriver du de saker som ger dig känslomässig näring, dvs gör dig glad. Det kan t ex vara att ta en promenad, sticka osv. Längst ner skriver du de saker som dränerar dig, t ex orostankar osv.
VIKTMINSKNING – Det kan vara en bra idé att tänka på vad som ger respektive dränerar dig på energi, om du ska påbörja en viktminskning.
“Om det rinner ut mer känslomässig näring än vad som fylls på, så skriker hjärnan 'ge mig fett och socker NU'. Det är en så stark kraft att det inte går att sätta sig emot den. Det är ett obestridligt krav från psyket om att det saknar något som gör dig glad”, förklarar Tina Egevang.
Det gör att du äter de onyttiga sakerna, och därmed mår du lite bättre. Men det dåliga samvetet kommer snabbt. Och då äter du kanske igen för att döva den känslan. Så uppstår en ond cirkel.
Fly inte från känslorna
Förklaringen till varför en negativ känsla kan leda till att du tömmer en påse chips är, lite hjärtskärande och förenklat, att magen fyller upp det hålrum där det saknas glädje.
“Du känner en oro inuti. Den har något den vill säga dig. Men om du inte är redo att konfronteras med smärtan kan du hantera den genom att äta. Det är precis som att använda en napp. Därför kallar jag maten för en form av självmedicinering”, säger psykolog Tine Egevang. I samma ögonblick som man stoppar maten i munnen flyttar man bort fokus från de svåra känslorna. Att äta blir allså i slutändan ditt svar på t ex sorg, vrede, känslan av ensamhet osv. “De här människorna är experter på att lyssna in sina egna känslor och kroppssignaler. De dövar den inre oron med mat. Jag hjälper dem att förstå oron istället för att avleda den. Vad beror den på?”säger psykologen.
Det kan vara väldigt jobbigt att låta sig vara ledsen om man har sopat känslorna djupt under mattan i många år. Men desto mer finns det att vinna på att bearbeta känslorna, förstå dem och sluta fred med dem. För vissa räcker den insikten för att gå vidare. För andra behövs professionell hjälp för att förstå och acceptera sitt bagage. Poängen är att du är mycket bättre rustad att lyckas med din viktminskning när känslor av vanvård av sig själv, mindervärdighet och ensamhet inte längre är inblandade.
Hitta kärlek till kroppen
Processen i psykologisk viktminskning avslutas när du har förändrat din syn på kroppen och har lärt dig att lyssna på dess signaler.
“Det finns så många som hatar sin kropp. Vi måste lära oss att behandla den med omsorg istället för som en fiende. Och det är inifrån dig själv som förändringen måste komma. Kärlek inifrån är utgångspunkten”.
Målet är att ge din kropp de bästa premisserna för att trivas. Det motsvarar att se sig själv som ett litet barn som behöver tas om hand. Om du t ex blir sugen på att äta en kaka klockan tio på kvällen, så fråga dig själv om du skulle låta ett litet barn äta kakor precis innan hen ska gå och lägga sig.
Jag vill äta nyttigare, för att...
Förknippar du en diet med förbud mot allt som gör dig glad är det såklart svårt att hålla dig till den. Försök att byta till ett mer positivt tankesätt med de här meningarna.
I slutändan gör det mig gladare att göra hälsosamma val för min kropp.
Min kropp förtjänar omsorg, att få röra på sig och få näringsrik mat.
Jag vill bidra till att jag får en hälsosam, välfungerande kropp och mer energi.
Det kan vara övermäktigt att påbörja en stram diet om man förknippar det med straff och förbud. Är det däremot en uppgörelse med flera års övertygelse om att “du inte förtjänar att må bra”, så kan man hitta en stark motivationskraft i det.
“Fokusera på hur du trivs och tycker om dig själv och fråga dig själv: 'Hur får jag ut mer av det i min vardag? Vad brukade göra mig glad?' Om du inte gillar att springa, så börja med att ta en promenad”, säger Tina Egevang.
Varje liten handling ska du se som ännu en byggsten till ditt nya sätt att se på och ta hand om kroppen. Det kan exempelvis vara att äta grönsaksstavar istället för kakor, att ta en promenad istället för att ligga i soffan, besöka en biograf och se en bra film istället för att gå till en bufférestaurang.
“Alla små steg leder till nästa steg. En dag kan du se på din kropp som ett viktigt redskap, som t ex kan ta dig från punkt A till punkt B. Det är din mest trofasta följeslagare, som förstås ska behandlas med kärlek och respekt”, avslutar Tina Egevang.
Källa: Tina Egevang, psykolog och specialist på psykologisk överviktsbehandling