Förbränner jag bara fett i fettförbränningszonen?

Att bränna fett kan vara förnuftigt – t ex om du har för mycket av det ohälsosamma magfettet. Men är den bästa strategin att träna i den så kallade fettförbränningszonen?

Äldre kvinna tränar styrketräning

STYRKETRÄNING är en del av receptet på fettförbränning.

© iStock

Oavsett om du cyklar eller ligger på soffan så förbrukar din kropp energi. Den energin kan komma från kolhydrater, fett eller protein.

Kroppen vill helst förbränna fett eftersom det finns mycket mer energi att hämta i ett gram fett än det finns i samma mängd kolhydrater eller protein.

Nackdelen med fett är att det tar lång tid att förbränna, så om din kropp ska använda fett som bränsle behöver du träna vid låg intensitet – i den så kallade fettförbränningszonen.

Här ligger du mellan 60 och 70 % av din maximala prestation, vilket för de flesta motsvarar att ta en promenad i ett tempo där du kan föra en konversation.

Tränar du vid högre intensitet behöver din kropp mer energi, och då går den över till att ta av kolhydraterna, eftersom de förbränns snabbare. Betyder det att det är smartast att träna i fettförbränningszonen om man vill bränna fett?

Nej!

Det viktiga är hur många kalorier du förbränner totalt, och en timmes högintensiv träning bränner mycket mer än en timmes promenad.

Är ditt mål att förbränna fett får du receptet här nedanför.

3 STEG TILL ATT BRÄNNA FETT

Att få bort fett från kroppen kan vara bra om du har mycket fett på magen, där det är extra ohälsosamt. Följer du de tre stegen här ger du kroppen optimala förutsättningar för att bränna fett.

KALORIUNDERSKOTT

När du äter färre kalorier än du gör av med, måste kroppen ta av sitt energilager och det betyder att du går ner i vikt.

STYRKETRÄNING

Kaloriunderskottet ska kombineras med träning flera gånger i veckan – och helst styrketräning. Gör du inte det kommer din kropp att hämta energin från ditt proteinlager, som primärt ligger i musklerna, och då tappar du inte fett utan muskler. Använder du däremot musklerna ofta säger du till din kropp att den ska hålla tassarna därifrån.

PROTEIN

När du börjar att styrketräna är det smart att öka proteinintaget, så du tar hand om dina muskler. Du ska helst äta 1,5-2 g per kilo kroppsvikt om dagen.

Källa: Rikke Hansen, träningsfysiolog och personlig tränare