De 6 vanligaste myterna om att gå ner i vikt

Många går runt och tror att detta är sant.

Kvinna snörar på sig sko.

1. Träning gör att du automatiskt går ner i vikt

Det är ett utbrett missförstånd att man bara ska träna lite fler gånger i veckan om man vill gå ner i vikt. Träning är bra för alla människor för det håller kroppen i form, stärker muskler och leder och gör att du lever längre. Men enbart träning gör inte att du går ner i vikt.

Du behöver också minska på antalet kalorier för att minska midjemåttet, då man bara går ner i vikt om man förbränner fler kalorier än man får i sig. I samma ögonblick som du kombinerar rätt kost, sömn och varierande motion kommer du att få positiva effekter.

LÄS OCKSÅ: Ofrivillig viktnedgång: Varför går jag ner i vikt utan anledning?

2. Ju mer du svettas, desto mer förbränner du

Nej, svettproduktionen säger inget om hur mycket du förbränner. Det är en funktion som kyler ner och reglerar kroppstemperaturen när kroppen är extra varm. Hur mycket man svettas varierar från person till person, och beror på personlig kroppssammansättning, väder, kost och många andra

faktorer.

Håll dig uppdaterad på sunda och goda recept – och det senaste inom träning och hälsa genom att prenumerera påI FORMs gratis nyhetsbrev.

3. Situps ger platt mage

Det hjälper dig dessvärre inte att göra massor av olika magövningar för att bli av med fett på magen. En stark coremuskulatur är både sunt och bra för dig, men det fungerar inte på det viset att du kan punktträna olika muskelgrupper och förvänta dig att gå ner i vikt just där.

Däremot har du nytta och glädje av att träna hela kroppen och samtidigt hålla nere kaloriintaget, för då kommer du att bli av med fett på magen.

Känner du till 8-timmars-dieten? Läs mer om den här

4. Ju mer man tränar, desto bättre

Egentligen låter det logiskt – om jag gärna vill gå ner vikt så måste jag träna mer. Dessvärre är det många som tar i för mycket i sin iver att gå ner i vikt, och drabbas därför av skador som gör att de inte kan träna alls.

Tänk därför på hur många timmar du tränar. Ett träningspass på 15–20 minuter per dag räcker för att boosta både förbränning och kretslopp.

5. Träning är bara för unga människor

Många tror att de inte kan börja träna senare i livet. Men forskning visar att människor som börjar träna sent i livet får extra god effekt av träningen och dessutom lever längre än jämnåriga som inte tränar.

Det finns många goda råd som kan hjälpa dig igång med träningen, du kan till exempel kasta dig över vårt löpprogram för 5 km, eller prova 4 effektiva träningspass, som tar max 15 minuter

6. Det ska vara tufft att gå ner i vikt

Det är också ett mycket vanligt missförstånd att det måste kännas väldigt tufft att gå ner i vikt. Om du överanstränger kroppen kan det istället göra att du blir skadad under lång tid.

Att gå ut för hårt både när det gäller träning och kost kan göra att du går in i väggen och snabbt faller tillbaka i gamla vanor. Hitta istället en balans som passar dig så att din livskvalitet är på topp samtidigt som du integrerar allt fler sunda val i din vardag.