7 myter om kvinnor och styrketräning
Det finns mängder av myter om hur kvinnor bör eller inte bör styrketräna! Här avlivar vi några av de mest seglivade!
Det finns mängder av myter om hur kvinnor bör eller inte bör styrketräna! Här avlivar vi några av de mest seglivade!
Det finns mängder av myter om hur kvinnor helst ska styrketräna. Här avlivar vi de sju mest seglivade myterna, som du alltså inte behvöer bry dig om när du styrketränar.
Jobba på. Det ska till extremt mycket träning för att bygga upp stora, svällande muskler. Kvinnor har helt enkelt inte de hormonella förutsättningarna för att likna en bodybuilder, för vi producerar bara mycket lite manligt hormon. Därför finns det inga anledningar att hålla tillbaka vid styrketräning.
Kvinnor ska som utgångspunkt inte träna annorlunda än män. Det kan vara perioder i en kvinnas liv, t ex under en graviditet, där det är relevant att träna annorlunda. Men handlar det om att bli starkare och öka förbränningen ska kvinnor träna precis som män. På grund av kvinnors bredare bäcken är det bara viktigt att vi är särskilt noga med att utföra alla benövningar korrekt.
Nej, nej och åter nej! Du ska däremot öka motståndet i takt med att dina muskler blir starkare, annars uppnår du ingen effekt av träningen. De sista repetitionerna du gör ska kännas riktigt tuffa – annars har du på för lite vikt.
Reellt sett blir musklerna inte längre av styrketräning, för då skulle de till slut inte passa med skelettet. Däremot stärks och smidiggörs musklerna av styrketräning, och det innebär att kroppen rätas upp och och verkar längre och rakare.
Det är ett missförstånd att maskiner är det bästa redskapet för styrketräning. I en maskin tränas vanligen få muskler åt gången och kroppen får dessutom mycket stöd från säte, ländrygg, osv. Det innebär att kroppen inte behöver stabilisera sig själv och många muskler behöver därför inte arbeta. Träning som ställer större krav på balans och stabilitet är mycket mer effektiv.
Det är faktiskt helt omöjligt! Däremot kommer du uppleva att kroppen förändras. När musklerna inte tränas blir de mindre och fettförbränningen skruvas ner. De flesta får mer fett på kroppen när träningen slutar och inte ersätts av annan träning. Men det är alltså "nytt" fett, och inte musklerna som omvandlas till fett.
Vi blir inte stelare och tyngre än vad män blir. Och återigen behövs det extremt mycket träning för att kroppen ska bli stel och tung. Dagen efter träning är det normalt att känna sig tung i kroppen. Anledningen är återhämtningen som pågår i kroppen. Dessutom undviker du att känna dig stel och tung om du tränar allsidigt med både styrke- och konditionsträning.