Stor byst? Så här hittar du rätt sport-bh

Stora bröst kräver lite extra när det kommer till att välja sport-bh med rätt stöd och komfort.

Två kvinnor springer på stranden – stor byst kräver en bra sportbehå

SPORTBEHÅ TILL STOR BYST – Högintensiva träningspass som löpning kräver bra stöd – och om du har en stor byst är det helt avgörande. Här är vad du ska leta efter.

© Jacob Helbig

Låt oss vara ärliga: Det kräver lite mer jobb att hitta rätt sport-bh när man inte bara kan rycka den första bästa från hyllan i butiken. Men det betyder inte att det inte går att hitta en perfekt!

Här har vi samlat de viktigaste sakerna du ska tänka på när du köper en sport-bh till en stor byst.

I FORM TESTAR: Se vilka sport-bh:ar som är bäst i test

1 Stängningen


Det kan vara smart med en bh som inte behöver dras över bysten. Både för att det kan vara krångligt att ta av och på, men också på grund av begränsade inställningsmöjligheter. Satsa istället på en bh som stängs med hyskor bak – alternativt med dragkedja fram.

2 Banden


Du känner säkert igen känslan från vanliga behåar: det gör stor skillnad om banden dras åt! Av den anledningen måste du prioritera justerbara band. Det gör också att du kan dra åt mer när behån har använts ett tag.

Läs också: Rumpövningen som du inte har hört talas om

3 Kuporna


Formstöpta kupor kan vara väldigt smickrande, men det är långt ifrån den viktigaste anledningen till att välja dem. De hjälper också till att hålla brösten åtskilda, så att du slipper friktion – vilket är extra skönt när du svettas mycket.

4 Träningen


Ska du göra solhälsningar eller sprattelgubbe? Och ska du göra det utomhus eller i en varm gymlokal? Låt din primära motionsform avgöra modellen. Framförallt vilket stöd behån ska ha, men också hur tjockt tyget ska vara.

5 Testa den


Innan du lämnar provrummet med en ny sportbehå, så spring lite på stället, svinga med armarna och liknande. En komfortabel och stödjande passform är A och O!

Därför behöver du en sportbehå


Utan en sport-bh kommer brösten att röra sig upp och ner, från sida till sida och in och ut - särskilt när du springer och hoppar under träningspasset. Och det gör ont och sliter på bindväven i brösten. Det är därför alla, oavsett om du har en liten eller stor byst, behöver en bra sportbehå. Och ju större bröst, desto mer rörelse - och desto större behov av stöd.

Videon nedan visar hur mycket en löprunda utan sportbehå kan slita på brösten. Vår testperson till höger bär en bra sportbehå, medan kvinnan i mitten bär en vanlig bh och hon längst till vänster bara springer i en t-shirt.