Guide: Rätt klädd för vinterlöpning

Vinterlöparkläder ska hålla dig torr och varm så att löprundan blir en bra upplevelse även om det är kallt och rått ute.

Kvinna, vinterlöpning, kläder.

Handskar, reflexer och flera lager kläder i rätt material. Följ guiden och lär dig hur du klär dig bäst för vinterlöpning.

© Jakob Helbig

Kläder och utrustning förenklar löpningen

Det ska vara både tryggt och skönt att springa i mörkret, och viktigast är att du kan se och bli sedd – och så självklart att du kan hålla värmen.

Reflexer

Se till att ha reflexer på dig. Om dina kläder inte har inbyggda reflexband kan du ta ett par reflexer på armarna eller benen. Välj gärna mössa och vantar i neonfärger, så att du blir extra synlig i trafiken.

Mobil

Särskilt om du springer i områden där du inte brukar röra dig kan det vara bra att ha med mobilen och kolla på kartan var du är och hur du ska hitta hem igen.

Anpassa kläderna

0 grader och varmere

Du kan enkelt bli för varm så välj kortärmat i den svett ransporterande inre delen, ett varmt mellanlager och så en vindtät väst istället för jacka. Skippa raggsockarna.

0 till -10 grader

Välj en kortärmad svettransporterande T-shirt, gärna i merinoull, till det innersta lagret, ett varmt mellanlager, och byt den vindtäta västen mot en vindtät jacka. Ta på dig en tunn mössa.

–10 och kallare

Du ska ha ett tjockare mellanlager och det vindtäta ytterlagret. Välj långärmat hela vägen och ta gärna på dig en vindtät softshell-jacka. Långkalsonger under tightsen och varma vinterlöparskor kan också vara nödvändigt.

Tänk lager på lager

Innersta lagret

Ska transportera bort svett från kroppen och hålla dig torr. Välj gärna något i merinoull.

Mellemlagret

Ska ta upp svetten, föra den vidare och vara isolerande och hålla dig varm. Välj fleece eller merinoull.

Yttersta lagret

Ska hålla ute vinden. Välj alternativt en överdel i softshell om det är vindstilla, men kallt.

Så väljer du rätt par vinterlöpartights

Pannlampa

En pannlampa hjälper både dig och bilister att se var du springer, till exempel när bilisterna kommer från sidan och inte kan se dig ännu.

Hörlurar

Använd bara ena hörluren när du lyssnar på musik så att du ändå kan orientera dig – eller sänk volymen till en nivå där du fortfarande kan höra trafiken.

LÄS OCKSA: Test av hörlurar – hitta de bästa för dig

Skor

Du kan dra på dig broddar på dina löparskor när det är snöigt och isigt, så att du får bättre grepp på underlaget. De kan du hitta i löpar - butiker. Om du vill ha ett par löparskor som du bara använder på vintern, så välj några med lite mer värme och en grövre sula.

Skydda utsatt hud

Ju mindre bar hud du exponerar för kylan, desto mindre är risken att kylan ska påverka din löptur. Du kommer därför långt med att skydda de utsatta ställena. Välj till exempel:

  • Pannband eller mössa.
  • Vindtäta löparhandskar.
  • Gaiter – en typ av damask som du kan dra över löparskorna på slaskiga dagar, så att du slipper få in vatten ovanifrån som gör dig blöt om fötterna.