Yoga: Solhälsningen - så här gör du

Solhälsningar stretchar, mjukar upp och väcker kroppen. Det är ett bra sätt att starta dagen och värma upp inför yogan. Lär dig mer om vad en solhälsning är och öva med vår video.

Solhälsning vid vattnet gjord av en kvinna

SOLHÄLSNING - yogaövningarna kan göras var som helst, inomhus eller utomhus.

Solhälsningar är en gåva till din kropp, och du kan nästan inte utföra dem för ofta.

Det är en kombination av olika yogapositioner, som tillsammans stretchar och stärker dina muskler, får igång andningen och sätter fart på blodomloppet, gör kroppen varm och rörlig och masserar organen, vilket gynnar matsmältningen.

LÄS OCKSÅ: Guide till rätt yogautrustning

En solhälsning är ofta en tämligen dynamisk sekvens, som höjer pulsen och gör dig lite svettig, men solhälsningar kan mycket väl modifieras, så att de även passar dig som är ny i yogavärlden eller behöver ta särskilda hänsyn.

Solhälsningar kan alltså utövas av alla – nybörjare och erfarna – som vill sätta fart på kroppen och röra sig regelbundet.

Solhälsningen - grafik där yogaövningarna är placerade i ett hjul

SOLHÄLSNING - yogaövningarna görs i en cykel där man börjar och slutar i samma position.

© Jakob Helbig

Koppla ihop andning med rörelse

Grundtanken med en solhälsning är att koppla ihop yogapositionerna med din andning.

Till en början kan det vara svårt att komma ihåg om du ska andas in eller ut i positionerna, när du samtidigt håller på att lära dig positionerna. Låt inte det stoppa dig.

Vi rekommenderar att du till en början fokuserar på att känna dig trygg med hur du utför de olika positionerna på korrekt sätt, och deras ordningsföljd. När det är på plats kan du fokusera på att koppla samman andningen med de olika rörelserna.

Solhälsningen - träningspass på video

I FORM har videoträningspass med flera varianter av solhälsningar.

Välj mellan en klassisk solhälsning, en solhälsning för mer avancerade, som vi kallar "effektiv solhälsning" och en alternativ solhälsning baserad på krigaryogapositioner.

Kvinna gör lågt utfall
© Jakob Helbig

Klassisk solhälsning på 6 min.

Solhälsningen som väcker, stärker och sträcker ut din kropp. De 11 yogaövningarna görs i ett naturligt flöde, och solhälsningen upprepas 3 gånger.

Titta på träningsvideon här

Kvinna gör hunden
© Jakob Helbig

Effektiv solhälsning på 7 min.

De 18 yogaövningarna i denna solhälsning stärker och stretchar, och de kommer i ett snabbt flöde som får pulsen att skjuta i höjden. Solhälsningen upprepas 3 gånger.

Titta på träningsvideon här

Kvinna gör triangeln
© Jakob Helbig

Styrka och balans med yoga, krigaren på 10 min.

3 omgångar med krigaren som stärker din koncentration, precision och dina muskler – speciellt i benen. Programmet är väldigt likt solhälsningar, då yogaövningarna görs i ett flöde utan pauser.

Titta på träningsvideon här