Så använder man en EZ-stång

Gymmet är fullt med redskap. I den här nya serien guidar vi dig till träningsredskap som glömts bort – här handlar det om EZ-stången.

Kvinna som tränar med EZ-stång

EZ-BAR Du kan ha ett smalt eller brett grepp runt stången. Genom att byta grepp kan du träna olika delar av muskeln.

© iStock

Vad är det?

Den vågformade skivstången är ett suveränt redskap för den som vill ha starka, markerade överarmar. EZ-stången används oftast till den vanliga överarmsövningen biceps curl, men den fungerar bra till många andra övningar för biceps och triceps, t.ex. reverse curls, preacher curls, skull crushers och overhead extensions. Stången ger ett bra ergonomiskt grepp, och belastar handleder och armbågar mindre än en vanlig skivstång. Den är därför ett perfekt val om du har ont på dessa ställen. EZ-stången är både kortare och lättare än en vanlig olympisk skivstång. EZ-stången är oftast 120 cm lång och väger 8 kilo, och passar därför alla.

Läs också: Får man större muskler av kreatin?

Tre fördelar

Det vinklade greppet är skonsammare för handlederna än när man gör biceps curls med en rak skivstång.

Studier visar att bicepsmuskeln och underarmsmuskeln brachioradialis aktiveras mer när man gör curls med en EZ-stång, än när man tränar med en vanlig skivstång eller hantlar.

Vikten kommer närmare kroppen än med en lång stång, så du behöver inte öda kraft på att hålla balansen.

Skull crushers

Med denna övning tränar du biceps – särskilt det korta huvudet som är det inre av muskelns två huvuden. Sätt dig på en preacherbänk med överarmarna på kudden. Ta tag i EZ-stången med ett underhandsgrepp. Böj armarna och lyft skivstången till axlarna. Sänk sedan stången och sträck ut armarna helt.

Preacher curls

Denna tricepsövning kan göras på en platt träningsbänk eller som här på en lutande bänk. Ligg med en skivstång med raka armar över bröstkorgen. Avståndet mellan händerna ska vara mindre än din axelbredd. Böj i armbågarna och för ned skivstången mot din panna. Överarmarna ska vara stilla. Pressa därefter tillbaka stången till startpositionen.

Visste du att...

... EZ uttalas ”easy”? Ursprungligen gick stången under namnet Dymeck Curl Bar efter Lewis Dymeck, som tog patent på uppfinningen år 1950. Han utvecklade den som ett skonsamt alternativ till den raka skivstången. År 1964 såldes rättigheterna till fitnesspionjären Bob Hoffman, som började att marknadsföra den som EZ Bar och att den var genvägen till stora biceps. Det satte fart på försäljningen.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 12/2021