Så får du starkare biceps

Får jag se hur stark du är? Om din första tanke, när du hör den frågan, är att böja armen och visa storleken på din biceps så är det helt naturligt. Muskeln på framsidan av överarmen är nämligen en av de vanligaste symbolerna för en stark och muskulös kropp. Här får du några bra tips och övningar som garanterat ger dig vältränade bicepsmuskler.

Kvinna tränar biceps med en vikt

Bicepsmuskeln kallas också för ...

... den tvåhövdade överarmsmuskeln, eftersom den är tudelad och har som främsta uppgift att böja armen. Muskelns långa huvud sitter ytterst och syns mest. Det korta huvudet sitter innerst och döljs ofta av bröstmuskulaturen. Muskeln latinska namn är biceps brachii, men till vardags brukar den kallas för biceps (eller ”guns”).

Det finns också ett par muskler runt biceps som kan vara bra att känna till om man vill ha vältränade armar. Innanför biceps sitter nämligen brachialis, känd som den djupa armböjaren. Om den växer kan den få biceps att se större ut. Dessutom finns brachio­ radialis, en av underarmens muskler, som bidrar till att övergången mellan underarm och överarm ser mer muskulös ut.

Skillnaden mellan biceps och triceps är ...

... att biceps böjer armen medan triceps sträcker armen. Och medan biceps sitter på framsidan av överarmen sitter triceps på baksidan. Tricepsmuskeln utgör faktiskt cirka två tredjedelar av överarmen. Om målet är att få muskulösa överarmar är det där­ för viktigt att också triceps tränas.

Hur många biceps­ övningar du bör göra ...

... beror på ditt mål. Men se upp så att du inte överdriver biceps träningen. Biceps är en rätt liten muskel jämfört med t.ex. lår och sätesmuskler, och om du ägnar för mycket av din träningstid åt att träna den isolerat, så får du mindre tid för mer relevanta övningar.

Du tränar redan biceps när du gör olika flerledsövningar för ryggen, exempelvis rodd, men vill du träna muskeln lite extra så räcker det bra med 1–2 renodlade bicepsövningar ett par gånger i veckan.

TIPS: Om du vill fokusera mer på biceps när du gör ryggövningar, t.ex. sittande rodd, så välj ett smalt grepp.

Biceps tränas optimalt ...

... när du har händerna knutna i en position där lill- fingret är närmast kroppen och tummen är ytterst (supination). Ett exempel är när du t.ex. greppar
en skivstång med ett underhandsgrepp. I en neutral position, då tummen är riktad uppåt, kommer du i högre grad att aktivera musklerna brachioradialis och brachialis. Med ett överhandsgrepp, då tummen är närmast kroppen (pronation), är det istället brachio­ radialis som aktiveras mer.

Kvinde laver chin up for at træne biceps

CHIN UP BICEPS-ØVELSE Ud over biceps træner chin-ups især latissimus dorsi, som er den største muskel i ryggen.

Om du vill träna biceps utan vikter ...

... så leta upp en stång som du kan häva dig upp i. Kroppshävnin­ gar tränar många muskler i överkroppen, inklusive biceps. Muskeln aktiveras särskilt när du gör chin­ups, och då du har kort avstånd mellan händerna och ett underhandsgrepp runt stången så att hand­ flatorna riktas inåt mot ditt ansikte.

TIPS: För att få bästa möjli- ga bicepsträning med chin-up-övningen, bör du dra dig ända upp så att hakan hamnar ovanför stången.

Ett misstag du bör undvika vid biceps curls...

... är att fladdra med armbågarna. Armbågarna ska hållas intill kroppen under hela övningen. Om du för armbågarna framåt när du lyfter stången så tar andra mus­ kelgrupper över och därmed tränas inte dina biceps lika effektivt.
Undvik också att skapa momentum genom att gunga överkroppen fram och tillbaka för att du ska orka lyfta tyngre eller göra fler repetitioner. Det tar bort fokus från biceps och kan ge ryggskador. Cheat, som det också kallas, kan dock vara befogat om du försöker pressa fram ett par extra repetitioner på slutet.

FAKTA: ROM står för range of motion. Vid biceps curls bör du träna med full ROM, så att armbågen är helt böjd i högsta läget och helt sträckt i lägsta läget.

EZ-stang til biceps træning

EZ-STANG Når du holder om EZ-stangen med underhåndsgreb, peger håndfladerne let indad. Du kan bruge et smalt eller bredt greb.

Den bästa skivstången för bicepsträning ...

... är en veckad s.k. EZ-stång, om man ska tro en studie från Journal of Life and Environmental Sciences. En studie med 12 erfarna styrkemotionärer visade att biceps curls med EZ-stång aktiverade biceps-muskeln mer jämfört med en vanlig skivstång eller hantlar.

EZ-stången är också ett perfekt val för den som brukar få ont i handlederna av att göra biceps curls med rak skivstång, eftersom den veckade varianten är skonsammare mot handlederna.

Biceps­ övningar tränar hela biceps, men ...

... när armbågarna är bakom överkroppen (t.ex. incline curls) aktiverar du det långa huvudet lite mer. När armbågarna är framför kroppen (t.ex. preacher curls) så aktiveras det korta huvudet mer.

Tre bra bicepsövningar

STÅENDE BICEPS CURLS

Effekt: Du tränar hela bicepsmuskeln på ett enkelt och effektivt sätt.

● Stå med rak rygg och fötterna något isär. Håll i en skivstång med ett underhandsgrepp framför kroppen. Lyft upp skivstången till axlarna. Sänk sedan skivstången långsamt tillbaka till startpositionen – håll emot så att den inte åker ned för snabbt.

OBS: Biceps curls kan också utföras med hantlar eller i dragapparat.

INCLINE BICEPS CURLS

Effekt: Du kan få ett större rörelseutslag om biceps sträcks ut helt.

● Ställ in ryggstödets lutning på en träningsbänk till ca 45 grader. Sätt dig på bänken med en hantel i varje hand och luta dig tillbaka. Handflatorna ska vara riktade inåt mot kroppen. Böj armen och för upp hanteln till axeln samtidigt som du vrider på handleden så att tummen riktas bort från kroppen. Sänk därefter ner vikten långsamt.

PREACHER CURLS

Effekt: Det blir lite mer fokus på det korta bicepshuvudet, och muskeln isoleras effektivt så att man undviker att andra muskler hjälper till för mycket.

● Sätt dig på en preacherbänk med överarmarna vilande på kudden. Greppa tag i EZ-stången med ett underhandsgrepp. Böj armbågarna och lyft upp skivstången till dina axlar. Sänk sedan stången igen – tänk på att armarna ska vara helt raka innan du gör nästa repetition.