5 anledningar att köpa en kettlebell

En tung jänrkula med handtag. Enkelt, men effektivt, för en kettlebell är ett allsidigt träningsredskap, som kan stärka hela kroppen. Läs här om varför den är en bra investering.

Två kvinnor gör kettlebell svings.

KETTLEBELLTRÄNING - Du kan göra massor av olika övningar med en kettlebell, t ex den klassiska kettlebell sving, som ger starka lår och rumpa.

© iStock

Därför ska du köpa en kettlebell

Stärker på flera fronter

Du får riktigt bra allroundträning när du greppar kettlebellen och sätter igång. Du kan nämligen använda den till att träna både styrka, uthållighet, mobilitet och balans, vilket ger kroppen ett komplett hälsopaket. Alltihop i ett enda träningsredskap, som inte tar särskilt stor plats i hemmet

Hållbar investering

Du behöver verkligen lägga manken till för att ta sönder en kettlebell. Den tunga kulan med handtag är värd pengarna, eftersom den är så hållbar och inte kräver något underhåll. Dessutom hör den till gruppen av billiga träningsredskap, för du kan få en bra kettlebell för allt mellan 199 och 999 kronor.

Sätter igång förbränningen

Om du vill gå ner i vikt är en kettlebell ett bra verktyg, för den ger generellt en något högre kaloriförbrukning än traditionell styrketräning. Forskare från University of Wisconsin menar faktiskt att du under vanliga kettlebellövningar förbränner så mycket som upp till 20 kalorier i minuten. Det beror bland annat på att övningarna ofta ger hög puls och dessutom involverar många svingrörelser och rotationer, vilket sätter fart på flera muskelgrupper.

Kan användas till många olika övningar

Du är garanterad en allsidig och varierad träning med en kettlebell, för det finns massor av övningar den kan användas till – både för över- och underkropp. Därför är den genial där hemma där du inte har så mycket plats, men gärna vill få bra helkroppsträning. Testa t ex följande övningar:

• Kettlebell sving – stärker rumpa, bak- sida lår, axlar och core.
• Goblet squat – stärker ben, rumpa och stabilitet.
• Planka med rodd – stärker armar, rygg och core.
• Kettlebell situp – stärker magen.
• Clean and press – stärker lår, rumpa, armar och core.

Ger en superstark core

Många kettlebellövningar utförs med kulan i en hand i taget. Därmed är belastningen alltså störst på ena sidan av kroppen, vilket aktiverar stabiliseringsmusklerna runt ryggen och magen, som håller kroppen stabil.

Dessutom bjuder kettlebellträningen ofta också på explosiva rörelser som stimulerar hela magregionen. Resultat: en superstark kärnmuskulatur.

Artikeln publicerades i I FORM nr 4/2022

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background