5 anledningar att älska studsmattan

Studsmattor är inte bara underhållning för de yngsta. De ger också effektiv och rolig träning. Läs om varför du ska börja hoppa.

Kvinna som hoppar studsmatta.

ROLIG MOTION – WEEEEE! Vem har sagt att det bara är barn som får har roligt när de rör på sig?

© Getty Images

Tycker du att studsmattan är trädgårdens skamfläck? Kanske bör du omfamna den. Det är nämligen inte bara barn som kan använda den till rolig och effektiv motion.

Motion för ALLA

Lång, kort, tung eller lätt – alla kan hoppa studsmatta. Även om du är till åren kommen eller i dålig form. Börja försiktigt med små stabila hopp – ev från sida till sida – så att kroppen vänjer sig vid att röra sig på ett nytt sätt.

Hög kaloriförbränning

Trots att det kan verka lekande lätt är studsmattehopp faktiskt ytterst effektiv motion, som sätter fart på förbränningen. En studie, från 2016, då forskare jämförde löpning och att hoppa studsmatta, visade att det sistnämnda ökade fettförbränningen och syreupptagningsförmågan i högre grad än löpning.

Det är så många kalorier din träning bränner

Du blir glad

Det är praktiskt taget omöjligt att vara på dåligt humör när man hoppar studsmatta. Kombinationen av barnslig glädje, kittel i magen och energiurladdning gör oss glada och tar bort fokus från att det faktiskt är rätt krävande att hoppa.

Skonsamt för senor och leder

Det är intensivt och dynamiskt att träna på en studsmatta, men du undviker de hårda stötar du vanligtvis får när du landar på fötterna. Har du problem med knäna eller anklarna kan studsmattan därför vara ett bra alternativ till t ex löpning.

Du tränar balans och mobilitet

Ett ostabilt underlag som en studsmatta är perfekt för att träna balans och mobiltet, där de många små musklerna i fötterna och runt anklarna måste jobba för att hålla dig upprätt. Testa t ex att stå på ett ben på en studsmatta.

Goda råd till dig som hoppar studsmatta

Gör det ensam.

De allra flesta skador som uppstår på en studsmatta orsakas av att det är mer än en person på mattan.

Landa på fötterna.

Undvik att slå i huvudet eller händerna.

Lav knibeøvelser

Gör knipövningar. Att hoppa studsmatta kan vara tufft för bäckenbotten, så kom ihåg att knipa om du hoppar ofta.