Så bra kan du bli på yoga - från en månad till ett år

Inom yoga jobbar man med tre grundprinciper; styrka, smidighet och mentalt lugn. Om du tränar efter ett program kan du märka skillnad i kroppen redan efter en månad.

Kom i form med yoga

Därför ska du träna yoga

I yoga arbetar man med att skapa harmoni mellan kropp och sinne genom fysiska ställningar, andningsövningar och avslappning.

Kroppen får både stretchning, styrka och hälsa samt lugn och ro. Inom yogafilosofin säger man att de olika ställningarna och andningsövningarna för samman kroppen, sinnet och själen.

Så ska du träna

Det finns många olika typer av yoga, så först och främst handlar det om att hitta den som passar bäst för dig. Några gillar när det är hårt och svettigt, medan andra gillar den lugnare och mer meditativa yogan.

Prova några olika yogalärare och yogastilar och ge inte upp om du inte tycker om den första du testar. Det är en fördel att prova yoga i grupp innan du tränar hemma med exempelvis en dvd. Däremot kan hemmayoga vara ett fint komplement till passen i yogastudion, när du kommit igång.

Klicka här och läs mer om yoga och få yogaprogram

Allt detta kan du uppnå

På en månad

  • Om du tränar målmedvetet efter ett yogaprogram varannan dag, kommer du redan efter en månad märka att du har mindre spänningar i kroppen och att du är smidigare. Samtidigt kommer du även uppleva att du sover bättre på natten.

På tre månader

  • Ju mer förtrolig du blir med andningsövningarna och de fysiska ställningarna i yoga, desto mer kan du slappna av under tiden och uppnå den meditativa effekten.
  • Fortsätter du träna regelbundet kommer din smidighet öka ytterligare och andningen bli effektivare. Du kommer även uppleva att du blir bättre på att koncentrera dig och att du får en mer positiv inställning till livet i stort.

På ett år

  • Lugnet du känner i kroppen och sinnet under yogan, börjar nu sprida sig till resten av ditt liv. Det är heller inte alltid nödvändigt att gå till ett yogapass. Nu har du själv redskapen för att exempelvis sluta ögonen och andas djupt när stressen gör sig gällande.
  • Du kan nog inte heller låta bli att verkligen ta hand om kroppen på ett bra sätt: tänka på vad du äter, hur mycket du rör dig, hur mycket ledig tid du tillåter dig själv och så vidare.