Så blir du smidigare

Smidighet och rörlighet är två viktiga egenskaper som förhindrar spänningar och värk i musklerna till vardags.

Kvinna i fosterställning

UNDVIK MUSKELSPÄNNING OCH SMÄRTA Här visar vi dig hur du kan träna din smidighet.

© iStock

Träna upp din smidighet

Smidighet och rörlighet är två viktiga egenskaper som förhindrar spänningar och värk i musklerna till vardags. Och det finns massor av bra alternativ till mer tidskrävande yoga- och pilatesträningspass om man vill öka sin rörlighet.

Här är tre olika sätt som du kan förbättra din smidighet på:

1. Pröva morgonyoga

Börja dagen med ett kort yogapass direkt efter att du har vaknat. Det hjälper dig med att både lösgöra alla spänningar i kroppen och stressa av i sinnet. Undvik dock att vara allt för ambitiös i början. Det räcker om du avsätter 10–15 minuter för att göra några enkla övningar som t.ex. de tre här nedan. Håll varje kroppsposition tills du tagit 5–10 andetag.

Fosterställning (framåt)

Gör så här: Sitt på knä. Böj dig framåt, lägg pannan i golvet och sträck ut armarna framför dig med armbågarna i golvet. Andas lugnt.

Hundvalpen

Gör så här: Från fosterställningen lyfter du rumpan så att knäna hamnar rakt under höfterna. Håll armarna raka mot golvet. Pressa ned handflatorna så att axlarna höjs och vrids bort från öronen. Låt bröstet sjunka ned mot golvet, och för rumpan bakåt.

Hundsträckning

Gör så här: Stå som ett omvänt V. Pressa händerna mot golvet så att ryggen blir utsträckt. Lyft hälarna och sträck ut benen. Försök att pressa ned hälarna i golvet med raka ben.

Vill du ha inspiration till ännu fler yogaövningar? Läs i så fall vidare här: Yogaövningar: Guide till 75 övningar för nybörjare och vana yogis

2. Gör pausgymnastik

Vissa enkla stretchövningar kan göra underverk om du brukar sitta länge i en låst arbetsställning, t.ex. framför en dator. Ställ in mobilen så att den påminner dig en gång i timmen om att göra följande övningar:

  1. Res på dig, håll armarna ned längs sidorna och böj dig växelvis åt höger och vänster sida. Gör det 10 gånger till varje sida.
  2. Korslägg armarna mot bröstkorgen och rotera 10 gånger till varje sida.
  3. Böj dig djupt ner framåt och sträck på dig samtidigt som du sträcker armarna högt upp i skyn. Upprepa 10 gånger.
  4. Gör en djup knäböj. Försök att nudda marken med rumpan, och vila i den positionen i 10–15 sek. Res på dig, skaka loss i benen och upprepa ett par gånger.

3. Byt arbetsställning

Gör det till en vana att växla arbetsställning under dagen – t.ex. genom att gå runt när du pratar i mobilen, aktivera ditt höj- och sänkbara bord eller lägg dig ned på rygg när du behöver lösa ett problem. Även om det inte är någon direkt träning så mår kroppen bra av det.

Drömmer du om en starkare och smidigare kropp? Då bör du också läsa artikeln: Fit på 15 minuter

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 8/2018