Vad händer i kroppen när du har tränat?

Vi bryter ned kroppen när vi tränar. Det är när vi vilar som vi blir starkare. Är du på jakt efter bättre form ska du vila på rätt sätt så kroppen hinner återhämta sig och bli starkare.

Man, löpning, återhämtning, trött, ute, glad, vår

Genom att ta vara på vilodagarna så förebygger du både trötthet och muskelvärk, och gör kroppen redo för ännu hårdare träning.

Du blir stel och får träningsvärk

Det finns två olika former av träningsvärk. Den första kommer efter ett hårt träningspass och beror bland annat på att det bildas slaggprodukter när musklerna tröttas ut under hårt arbete och får brist på syre. Resultatet blir att det känns som om musklerna surnar till.

Mekaniska nedbrytning

Efter några timmar börjar en annan typ av träningsvärk att kännas i musklerna. Det beror på den mekaniska nedbrytning som sker då muskelfibrer och bindväv bokstavligt talat blir söderrivna. Muskelvärken beror både på slitaget, men också på att vävnader runt muskler och senfästen är skadade. Det är inte ovanligt att träningsvärken finns kvar i 5-6 dagar.

När det gäller den försenade träningsvärken, DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness - försenad muskulär ömhet), som brukar komma efter ett par dygn, så vet man inte riktigt vad som är orsaken. Det kan dock kännas minst lika ömt.

Återhämtningsträning

Det bästa skyddet mot muskelvärk är träning. Ju mer van du är att göra en rörelse, desto mer jämn blir kraftutvecklingen i musklerna. Därmed minskar risken för att få kraftig muskelvärk. Det är när du gör nya och ovana rörelser som du riskerar att få träningsvärk. Återhämtningsträning och vila är den bästa behandlingen. Återhämtningsträning innebär att du utför någon alternativ träningsform eller endast tränar lätt med den aktivitet som utlöste träningsvärken.

Lågintensiv träning

Denna typ av lågintensiv träning gör att de slaggprodukter som samlats i musklerna kan transporteras bort, och därmed kan musklerna fungera normalt igen. Samtidigt förses de arbetande musklerna med mera blod och flera näringsämnen, vilket gör att musklerna kan läka snabbare och bättre. Lätta återhämtningspass behövs också för att få ett avbrott efter en tuff träningsperiod för att kroppen ska få vila.