Bör jag använda träningsbälte?

Ett träningsbälte kan vara ett bra hjälpmedel om du ska göra knäböj eller marklyft. Här får du svar på när och hur ofta du bör använda det i din träning.

Kvinna med träningsbälte

TRÄNINGSBÄLTE - kan hjälpa dig att lyfta tyngre vikter vid marklyft och knäböj.

© iStock

Bör jag använda träningsbälte?

Jag har sysslat med styrketräning i cirka tre år. Har jag nytta av att använda ett träningsbälte för att kunna prestera bättre under övningar som knäböj och marklyft?

SVAR: Ett träningsbälte kan vara ett utmärkt hjälpmedel när man vill lyfta tyngre vikter under övningar som kräver en stabil bål – t.ex. knäböj och marklyft. Bältet ökar det så kallade intraabdominala trycket.

Genom att spänna magmusklerna mot bältet och hålla kvar trycket under övningen kan man stabilisera ryggraden bättre än utan ett bälte. Och det gör att man kan lyfta tyngre vikter.

Men bältet ska inte användas hela tiden. Det ska bara användas till övningar där det verkligen behövs – alltså främst till olika varianter av knäböj och marklyft. Det finns heller inget skäl att använda det till lättare lyft.

Först när du kör på 80 procent av ditt 1 RM (den vikt du maximalt klarar av att lyfta en gång) kan du behöva ett bälte.

Flera typer av bälten

  • Det klassiska tyngdlyftningsbältet är bredare bak och smalare fram. Denna form ger en bättre rörlighet, vilket är nödvändigt i grenar som ryck och stöt.
  • Styrkelyftare använder ett läderbälte som är lika brett hela vägen runt och som har ett metallspänne. Den typen av bälten är bra om man vill lyfta tyngre vikter i knäböj och marklyft.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 4/2019