Vilken magövning är mest effektiv?

Står en starkare mage högt upp på önskelistan? Då får du en riktigt bra övning och några tips till din träning här.

Sports woman is doing ab roller exercise.

GE JÄRNET, när du är igång. Intensiteten är avgörande om du vill se resultat.

När vi ändå har hoppat i träningskläderna kan vi lika gärna använda tiden så effektivt som möjligt. Det är dock ganska svårt att kora en vinnare bland alla bra magövningar som finns.

Marina Aagaard, som har en master i fitness och träning vill dock rekommendera en övning som i alla fall är väldigt effektivt – nämligen ab wheel roll out.

Om du vill få en starkare och plattare mage är det dock viktigt att du växlar mellan olika övningar, så att du inte bara kommer åt alla magmuskler, utan alla muskler generellt.Det är nämligen ett missförstånd att det bara är magövningar som är vägen mot ett sexpack. Om du inte är ute efter att satsa på en karriär som bodybuilder är komplexa övningar som kommer åt många muskler en bättre strategi.

Du kan också gärna springa en runda, dansa eller gå på ett spinningpass – all motion förbränner fett, även på magen. Apropå effektivitet så bör ditt fokus ligga på kvalitet framför kvantitet. Du når snabbare resultat genom att träna några gånger i veckan under kort tid med hög intensitet än om du tränar varje dag med många, lätta repetitioner.

Ab wheel roll out - så här gör du?

Sätt dig på knäna med båda händerna på hjulets handtag. Skona ev dina knän genom att placera dem på en vikt träningsmatta.

Böj lätt i ryggen och rulla sedan långsamt framåt med sträckta armar. Spänn din core, så att din rygg håller sig lite böjd. Kom tillbaka till utgångspositionen genom att spänna magmusklerna medan du för hjulet mot höften. Utför övningen kontrollerat där du lägger 2-3 sekunder på varje väg. Rulla fram på en inandning och dra tillbaka hjulet på en utandning.

Källa: Marina Aagaard, master i fitness och träning

Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022