Så får du starkare rumpa

En trimmad rumpa ser både bra ut och gör att man kan prestera bättre. Här zoomar vi in muskelgruppen och ger dig de bästa tipsen för att träna rumpan.

Forskning visar att djupa squats ger mycket bättre muskeltillväxt för rumpan

SQUATS Forskning visar att djupa squats ger mycket bättre muskeltillväxt för rumpan

© iStock

Om du vill bli en bättre löpare ...

... så är det bra med en muskulös rumpa. Forskare vid brittiska Loughborough University kom i en studie fram till att gluteus maximus var mycket större hos sprintrar på elitnivå än hos långsammare löpare, medan det däremot inte var lika stor skillnad när det gällde andra muskler i benen, t.ex. vadmusklerna.

Kvinna tränar marklyft i gymmet

MARKLYFT – Vid rumänska marklyft böjer du bara lätt i knäna. Det gör att rumpan och baklåren aktiveras mer.

© iStock

Bästa rumpövningen för dig är inte ...

... nödvändigtvis densamma som för din kompis. Många kan ha svårt att aktivera sätesmusklerna och det kan ta ett tag att hitta de övningar som funkar bäst just för dig. Testa bl.a. att experimentera med varianter av knäböj (squat) och marklyft. En del upplever t.ex. att rumänska marklyft är effektivare för sätesmusklerna än vanliga marklyft.

Rumänska marklyft skiljer sig åt genom att de utförs från stående ställning och nedåt, och man böjer bara lätt i knäna.

En välformad bakdel ...

... är huvudmålet för en del som styrketränar rumpan på gymmet. Men det finns många andra bra anledningar att träna sätes­musklerna.

Du presterar bättre
Sätesmusklerna är viktiga för din prestationsförmåga på gymmet och i alla idrottsgrenar då du t.ex. gör snabba förflyttningar eller hoppar.

Du förebygger skador
Starka sätesmuskler gör dig mindre känslig för skador. Det gäller allt från ryggproblem till skador i baklår, knän och fötter.

Du ökar din förbränning
Stora sätesmuskeln är kroppens största muskel. Ju större muskelmassa du har, desto högre förbränning kommer du uppnå både under och efter träning.

Gör en djup knäböjning ...

... om du vill träna sätesmusklerna optimalt. Du kan ha lite lättare vikter på skivstången när du går ned djupt i en squat, men själva övningen är ändå att föredra. Forskning visar att djupa squats ger mycket bättre muskeltillväxt för rumpan och innerlårets muskler jämfört med halva squats.

Tre bra rumpövningar

Hip thrust

Bra för: Hip thrust (höftlyft) är en effektiv rump-­övning, bekräftar flera studier. Du kan göra den som här (se bild), eller i en s.k. hip
thrust-maskin, som finns på många gym.

  • Sätt dig ned med axlarna och bröstryggen mot en bänk. Rulla en skivstång upp till höften, och dra in benen så att du sitter med böjda knän och fötterna intill bakdelen.

Sträck nu på höften så att stången pressas upp och kroppen blir helt rak från axlar till knän. Sjunk sakta ned igen.

Kvinna som gör sumo squat
© iStock

Sumo squat

Bra för: Denna variant av squats utförs med fötterna brett isär. Många upplever att den aktiverar sätesmusklerna mer än vanliga squats.

  • Ställ dig med skivstången vilande på den övre delen av ryggmuskulaturen, och greppa tag om stången med bägge händerna. Avståndet mellan fötterna ska vara bredare än din axelbredd.

Böj nu i höfter och knän samtidigt, och gå så djupt ned som möjligt med bra teknik. Sträck benen kraftfullt så att du kommer tillbaka till startpositionen.

Woman doing walking lunges outdoors overlooking the river. Fitness, sport and healthy lifestyle concept.
© iStock

Walking lunges

Bra för: Lunges (utfall) är en enkel övning för ben och rumpa. När det gäller den här varianten så rör du dig framåt, vilket ger en mer flytande rörelse och mer belastning på sätesmusklerna. Se till att du har fritt utrymme framför dig när du börjar.

  • Stå med rak rygg och håll ett par kettlebells eller hantlar i händerna ned längs sidorna. Ta ett långt kliv framåt med ena benet, medan den andra foten stannar kvar.

Böj det främre benet och gå så långt ned att låret blir parallellt med golvet. Från bottenpositionen pressar du dig upp med det främre benet och tar ett nytt steg framåt med det bakre benet.