Stämmer det att stretching inte motverkar träningsvärk?

För många är den en ren vanesak att avsluta löpturen med ett par stretchövningar för att förebygga trötta och ömma muskler dagen efter. Men kan man lika gärna strunta i det?

En kvinna som stretchar

STRETCHING – Att stretcha göra dig möjligtvis mer smidig.

© Jakob Helbig

Stämmer det att stretching inte motverkar träningsvärk?

Både och. Svaret beror på om dina muskler är ömma på grund av just träning eller på grund av din arbetsställning, där du t ex suttit ner många timmar om dagen.

Ont efter träning

Om du vill förebygga ömhet efter en löprunda eller ett pass på gymmet hjälper inte stretching.

Träningsvärk får man på grund av mikroskopiska skador på musklerna, som kommer när man stressat vävnaden mer än den är van vid. Sedan börjar kroppen bygga upp sig själv, och muskelömhet är en naturlig del av den läkningsprocessen.

Så du kan inte göra något åt träningsvärken, men det betyder inte att du ska skippa att strecha efter träning – för många är stretching en källa till välbefinnande efter fysisk aktivitet.

Ont efter jobbet

Om din kropp värker för att du känner dig spänd efter en lång dag på jobbet, så kan stretching faktiskt ha en lugnande effekt. Stretching hjälper till att göra dig mer flexibel, minska smärta och lösa upp kroppens spänningar.

Det bästa är att man nästan inte kan stretcha fel, så länge det inte gör ont.

Att stretcha ger

  • Välbefinnande efter träning
  • Smidighet
  • Lägre blodtryck
  • Lindring av smärtor
  • En känsla av att vara i kontakt med med din kropp

do´s and dont´s, när du stretchar

do´s and dont´s, när du stretchar

STRETCHING – do's 👍

  • Stretcha när du vill. Det finns ingen optimal tidpunkt för stretching, så gör det när du vill. Om du känner att musklerna är spända på morgonen är det en lika bra anledning att stretcha som om musklerna är spända på kvällen. Forskning visar nämligen att det är viktigare att du stretchar än när du gör det.

  • Håll stretchen i 30 sekunder. Räkna till 30, ta en kort paus och repetera två – tre gånger för varje muskelgrupp. Det är inte bättre att stretcha under längre tid än en halv minut i taget, så det är allt som krävs.

  • Välj stora muskelgrupper. Det är lättare att komma ihåg att sträcka ut vissa muskelgrupper än andra. Så sträck ut de stora muskelgrupperna som lår, vader, rumpa och nacke så kommer du nästan hela kroppen runt.

STRETCHING – dont's 👎

  • Ignorera smärta. Du kan nästan inte göra fel när du stretchar, men det finns en regel: Det får inte göra ont. Inte för att det är farligt, utan för att gela syftet med stretching är välbefinnande. Känslan ska vara att du sträcker, sluta direkt om det gör ont.

  • Skippa uppvärmningen. Som sagt kan du inte stretcha på fel sätt, men om du sträcker ut för att bli smidigare är det bättre att stretcha varma muskler. Därför är det smart att värma upp i ett par minuter innan du stretchar.

  • Ha dålig tålamod. Som med så mycket annat gäller det även här att uthållighet lönar sig. Stretchar du musklerna fyra dagar i veckan blir du smidigare än om du nöjer dig med två gånger.

I FORM nr. 08/2023