Små ritualer gynnar din prestation

En liten "före träningen-ritual" verkar kunna hjälpa dig till bättre resultat. Vad du gör är underordnat.

Kvinna tränar i roddmaskin.

HÅLL FOKUS - Du blir mer fokuserad på din träning när du gör en liten ritual innan.

© iStock

Fotbollsspelaren Christiano Ronaldo stirrar på sig själv i spegeln innan han går in på planen – med höger fot först. Det är samma rutin inför varje match, och han är långt ifrån den enda toppatleten som ägnar sig åt ritualer. Men trots att det kanske verkar vidskepligt är de små rutinerna inte så tokiga. Enligt en ny undersökning kan en fast ritual innan träning nämligen hjälpa dig att prestera ännu bättre.

För att komma fram till den slutsatsen har forskare analyserat data från cirka 800 atleter inom 15 olika idrottsgrenar. Deltagarna observerades både i laboratoriestudier och under tävlingar samt i situationer med och utan press.
Det visade sig tydligt att när elitidrottarna införde en liten fast ritual innan de skulle prestera, klarade de sig väsentligt bättre – både i förhållande till sina egna tidigare prestationer och i förhållande till lagkamraterna som inte hade någon ritual.

Både för proffs och amatörer

Resultaten var samma oavsett ålder, kön och nivå och det spelade inte heller så stor roll vilken slags ritual de ägnade sig åt eller hur svår den var att utföra. Enligt forskarna kan du alltså gynnas av att ha en liten ritual oavsett om du är professionell eller inte, för effekten är den samma: Det stärker din koncentration och hjälper dig att gå in i ett optimalt mentalt tillstånd innan du ska prestera.

Stjernernes ritualer

Michael Jordan

Michael Jordan

När historiens kanske mest kända basketstjärna Michael Jordan skulle skjuta straff brukade han snurra bollen mellan sina händer, studsa den tre gånger i golvet, snurra den igen – och sedan var han redo att kasta. Han hade också alltid samma 'turshorts' på sig under sina matchkläder.

Serena Williams

Serena Williams

Tennisikonen Serena Williams är känd för att bl a ha sina badsandaler med på banan, knyta sina skosnören på ett visst sätt och studsa bollen i marken fem gånger innan första serven och två gånger innan andra. Dessutom använder hon samma, otvättade strumpor hela turneringen.

Johan Cruyff

Johan Cruyff

Den nu avlidna hollänska fotbollstjärnan Johan Cruyffhade en något bisarr ritual innan varje match. Den bestod i att han först gav sin lagkamrat Gert Bals ett lätt slag i magen och sedan spottade ut sitt tuggummi på motståndarnas planhalva.

Källa: Int Rev Sport Exerc Psychol
Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022