Så kommer du igång
Har du svårt att komma igång med träningen, så hjälper vi dig igång här.
Bara en aning fysisk aktivitet kan göra stor skillnad för din kropp och ditt sinne. Det vet du säkert redan, men när det handlar om träning och motion kan det vara långt mellan tanke och handling. Många skaffar sig ett gymkort för att komma igång, men sedan lämnar det aldrig plånboken igen. Vill du undvika den fällan kan du läsa mer här, där vi tipsar om hur du kommer igång med – och börjar gilla – att träna och motionera.
Innan du sätter igång ska du göra en överskådlig plan. Börja t ex med att skriva ner:
• Vad vill jag uppnå? (t ex gå ner i vikt, större styrka, mer energi, smärtlindring, etc)
• Hur vill jag uppnå mitt mål? (t ex gruppträning, övningar hemma, löpning, etc)
• Hur mycket vill jag träna/motionera? (dagligen, ett par gånger i veckan, på helgen).
Du behöver inte hålla dig slaviskt till din plan, men den är bra att ha som utgångspunkt. Då kan du alltid justera längs vägen, om du har satt ribban för högt eller lågt.
När du gör din plan ska det vara mål som du kan uppnå. Det bör inte vara att springa 10 km flera gånger i veckan, om du inte är en van löpare. Börja t ex med att gå korta promenader på 2–3 km ett par gånger i veckan, eller lägg några minuter på att göra övningar hemma. Hellre börja sakta och lugnt än att gå in i väggen redan innan du har kommit igång.
Det låter banalt, ja. Men chansen att du fortsätter är betydligt större, om du gör något du gillar. Många går runt med en föreställning om att de ska träna till ett halvmaraton eller träna crossfit, för det är det enda som räknas. Och då kan det snabbt bli tungt att komma igång. Älskar du att dansa så anmäl dig till ett danspass. Eller gillar du bollar mer, börja då med en bollsport. Det kan också vara så att du trivs bäst framför tv:n hemma, och då kanske du ska börja med ett träningsprogram som du kan göra på vardagsrumsgolvet. Få inspiration här med våra 9 räcker-program.
Innan du kastar dig ut i träning kan det vara bra att göra lite förarbete. Använder du kroppen fel kan du få skador, och risken att du aldrig kommer igen är större. Vill du börja med gruppträning, så börja med ett nybörjarpass, där övningarna förklaras noga. Vill du träna själv kan du på de flesta gym boka en PT, som sätter ihop ett program till dig. Du kan också hämta inspiration på nätet, t ex här på iform.se/traning, där många övningar förklaras.
Har du misslyckats varje gång du har försökt komma igång, kanske du ska testa att skaffa en träningskompis att träna ihop med. För en del är det en stor motivationsfaktor att förplikta sig gentemot andra. Sätt upp några mål tillsammans, och peppa varandra att komma iväg eller göra de övningar ni har kommit överens om att göra.
Ska du komma igång med att träna för första gången eller efter en längre tids uppehåll, utnyttja då möjligheten att shoppa nya, snygga och funktionella träningskläder, som du känner dig bekväm i. Träna inte i dina gamla, slitna T-shirts och lösa joggingbyxor. Det hjälper dig att komma igång, om du känner dig bekväm.
Ska du vara aktiv på egen hand, kan musik vara en bra motivationsfaktor för att komma iväg. Gör en spellista med musik som ger dig härlig energi, så du förknippar motion och träning med något positivt.
Istället för att bli sur på dig själv varje gång du inte kommer iväg till gymmet eller ut på en löptur, så belöna dig själv när du lyckas. Det kan t ex vara med ett långt varmt bad, en kopp te i soffan eller ett avsnitt av din favoritserie.
Det är mycket olika vad som motiverar oss till att vara fysiskt aktiva. Kanske hittar du något på den här listan. Men lägg lite tid och energi för att ta reda på vad som fungerar för dig. Träning och motion får absolut kännas hårt, men ska i det stora hela vara en positiv upplevelse, så du får lust att fortsätta.
LÄS OCKSÅ: 5 populära träningsappar