Fem vinster med morgonträning

Morgonstund har guld i mund, säger man. Du får i alla fall en gyllene möjlighet att få en bra start på dagen om du tränar i de tidiga morgontimmarna!

Kvinna som knyter skorna i träningskläder.

MORGONTRÄNING Knyt på dig skorna och kom iväg direkt. Morgonträning förvandlar snabbt dina gäspningar till ny energi.

© iStock

5 mentale vinster med morgonträning

Det kan gott löna sig att ställa väckarklockan lite tidigare och komma igång med träning direkt på morgonen. Här får du fem geniala hälsovinster med morgonträning.

Du börjar med en ren canvas

Efter en lång arbetsdag är huvudet ofta fullt av tankar, intryck och saker att göra, vilket kan lägga krokben för träningen. På morgonen börjar du från början, utan de stora orostankarna och med färre ursäkter. Du behöver bara se till att ställa väckarklockan.

Du får det gjort

Om du tränar på morgonen slipper du lägga energi på att fundera över vad du ska göra senare på dagen eller på kvällen. Du slipper också stressen sista stunden på jobbet, för att du måste hinna träna innan det blir dags att börja med middagen eller det blir för mörkt.

Energi för att klara dagen

Det frigörs endorfiner, adrenalin och andra härliga energigivande hormoner när du tränar. De gör dig pigg i skallen och höjer humöret så att du kommer igång, klarar dina uppgifter bättre och generellt får en bra start på dagen.

Energi för att stå emot

Om du har utfört ett krävande träningspass är det större chans för att du också känner dig pigg och stark resten av dagen. Morgonträningen smittar nämligen av sig på hela din dag och sätter igång en positiv spiral, där du väljer salladen på lunchbuffén och kanske också känner för att ta en kvällspromenad.

Du sover bättre på natten

Morgonträning hjälper till att kickstarta huvudet på samma sätt som ljus i ansiktet när du vaknar. Dessutom utsöndras sömnhormonet melatonin tidigare på kvällen, vilket gör att det blir enklare för dig att komma till ro och somna.