Fem sköna känslor du garanterat upplever efter träning

Lets’ face it – träning är inte alltid superkul. Men efteråt väntar massor av belöningar för både huvud och kropp. Se om du känner igen de här fem sköna känslorna, som uppstår efter träningspasset.

Två kvinnor som står i träningskläder och ler.

AHHH. Träning är inte alltid kul, men känslan du får efteråt är alltid toppen!

© iStock

Har du ibland svårt att ta dig iväg till träningen? Istället för att tänka på hur jobbigt det är, så fokusera på alla de fantastiska belöningar som väntar efteråt – både fysiskt och mentalt. Här har vi samlat fem av de skönaste känslorna efter träningspasset.

5 sköna känslor vi får efter träning

Mungiporna åker upp automatiskt när känslan efter träningspasset infinner sig!

Ökat självförtroende

Du känner säkert igen det – din kropp har varit maximalt pressad, men när du går de sista 50 meterna hem efter en löprunda så är det med ryggen rak och huvudet högt. Träning är nämligen en stor mental highfive till dig själv. Det ger en skön känsla av självförtroende som du tar med dig resten av dagen.

Ro i sinnet

Lider du av orostankar, t ex efter en lång arbetsdag? Testa att gå till gymmet på väg hem. Din hjärna kopplas bort medan du tränar, eftersom du måste koncentrera dig på din fysiska prestation. Det lämnar ett härligt tomt blad i huvudet.

Døjer du med tankemylder, fx efter en lang arbejdsdag? Så prøv at tage en tur forbi træningscenteret på vej hjem.Din hjerne kobler fra, mens du træner, fordi du bliver nødt til at koncentrere dig om at yde rent fysisk. Det efterlader et dejligt tomt lærred på øverste etage.

Naturlig trötthet

Träning ger god energi, men när du ska gå och lägga dig på kvällen kan du plötsligt känna hur musklerna har jobbat. Du får en skön känsla i alla kroppsdelar när kroppen äntligen landar på madrassen och du känner hur du utan besvär bara sluter ögonen och somnar direkt.

Lyckorus

Det är inte bara snack – fenomenet “runner's high” existerar. Fysiskt krävande träning kan nämligen göra dig helt hög. När du tränar utsöndrar du endorfiner i hjärnan – ett morfinliknande ämne som både höjer humöret och verkar smärtlindrande direkt efter träning.

Värme i hela kroppen

Den sköna, varma, blossande känslan som du får i kroppen under ett träningspass kan fortsätta långt efter att du har tagit av dig träningskläderna. När du tränar stiger din kroppstemperatur cirka 2 grader, och det är inte ovanligt att känna sig varm och svettig efter träning eftersom kroppen fortfarande försöker att få ner temperaturen.

Det händer i kroppen efter träning:

  • Du återhämtar syre: Du förbrukar mycket syre när du tränar och efteråt lägger din kropp energi på att återhämta syret, så att andning och puls kommer tillbaka till vilonivå.

  • Energidepåer fylls upp igen: Kroppens energilager ska snabbt fyllas på igen efter träning, och i den processen börjar din ämnesomsättning att jobba.

  • Vävnader repareras: Det uppstår mikroskopiska skador i dina muskler och senor när du tränar. De behöver kroppen lägga extra energi på att reparera.