Därför ska du inte frukta gymmet

Har du också alla möjliga tankar och föreställningar som bromsar dig från att träna på gym, så skynda dig att läsa vidare. Vi har nämligen massor av bra argument för varför gymmet självklart är en plats även för dig.

Kvinna tränar på gymmet

7 BRA ANLEDNINGAR TILL ATT GÅ TILL GYMMET - Locka med dig en träningspartner till gymmet så blir det enklare att komma iväg!

© iStock

Även den längsta resan börjar med ett steg.

Det svåraste med att träna på ett gym är varken att lyfta tunga vikter, att vicka med höfterna på zumbapasset eller göra utfall.

Det svåraste är faktiskt bara ett enda litet steg – nämligen det första steget in på gymmet. Det kan vara en hög tröskel för många. Så fort du gjort det är du inne och med på passet. Plötsligt kommer du glömma bort vad det var du var rädd eller nervös för.

Se till att få så många ursäkter som möjligt ur vägen. Packa väskan dagen innan, kom iväg och ge järnet!

Vi ger dig bra argument för varför gymmet är något för dig!

7 gymfällor

Låter detta bekant? Läs hur du kan ignorera och inte låta dig bromsas av föreställningarna om gymmet!

Jag vet inte hur man gör

Ett gym innehåller massor av “märkliga” maskiner som det kan vara svårt att förstå hur du ska använda. I många gym kan du dock boka en introduktion med en instruktör som guidar dig till hur alla maskiner funkar och hjälper dig att hitta rätt startbelastning.

Då kan du också få ett nybörjarprogram så att du vet hur du ska träna under de första veckorna.

Tycker du om att gå på gruppträningspass finns det ofta introduktionspass även till dem, och annars är det en bra idé att säga till ledaren att du är ny. Då kan hen hålla extra koll på dig så att du undviker felaktiga rörelser och därmed skador.

Du kan också hitta ett program till gymmet, som får dig i toppform på tre timmar i veckan här.

Jag känner mig osäker

Är du osäker på hur du använder en maskin eller gör en övning korrekt så finns hjälpen i regel vid sidan av, nämligen någon annan på gymmet. De flesta av oss tycker om att känna oss kunniga och alla har varit nybörjare någon gång så fråga bara.

Men ett tips: Vänta till personen är färdig med sitt eget set. Är du för blyg för att fråga så titta lite på hur de andra använder den maskin du vill träna i härnäst.

Jag är för lat

Hela poängen med att gå till gymmet är att få en starkare och mer hälsosam kropp, så räta på ryggen – även om den är lite slapp! Börja gärna också med den lägsta belastningen och skippa att jämföra dig med andra och hur mycket de lyfter – troligen har de tränat under längre tid än du.

Fokusera på dig själv och inte minst dina framsteg, för i början är din utvecklingskurva brant. Du behöver träna särskilt många veckor innan du kan märka att du har blivit starkare och kan lyfta tyngre vikter eller göra fler repetitioner än du kunde från början. Och den upptäckten är SÅ motiverande!

Jag passar inte in

Kanske har du föreställt dig att gymmet är fullt av unga, vältränade människor. Och ja, de finns säkert där.Men när du tar dig genom dörren på gymmet kommer du att upptäcka att alla andra varianter av människor också finns där.

Såväl tonåringar med tunna armar, som vuxna med extra kilon och glada pensionärer. Gymmet är för alla.

Alla åldrar. Alla storlekar. Och alla är där för att få en lite mer hälsosam och starkare kropp, och det i sig själv förtjänar en axelklapp

Jag kommer aldrig iväg

En träningskompis gör det enklare! Kan du locka med dig en träningskompis till gymmet är det den bästa hjälpen för dig själv. Har ni bestämt träff är det svårare att ställa in, och så ger det lite mer trygghet att vara två – särskilt i början av din gymkarriär.

Medan ni tränar är det också skönt med en kompis som peppar och pressar dig till att göra tre sit-ups till. Och i motsats till t ex löpning, där man kanske inte alltid springer lika snabbt som sin kompis, anpassar ni bara vikterna till er nivå. Smart!

Jag vill inte bli för musklig

Vissa kvinnor håller sig borta från styrketräning för att de är rädda för att få för stora muskler. Men bara lugn – vi har inte alls samma hormonella förutsättningar för muskeltillväxt som män, så du kommer inte att se ut som en bodybuilder bara för att du börjar att lyfta vikter.

I motsats till vad många kanske tror är växande muskler i hög grad förenliga med en slank kropp. Styrketräning hjälper dig att få en rak hållning och när musklerna växer försvinner en del av fettet. Det ger en uppstramande effekt.Och det är faktiskt inte bara medan du tränar som styrketräningen bränner kalorier.
Även din viloförbränning ökar när din muskelmassa växer, så det är bara.

Jag vet inte vilka kläder jag ska träna i

Tro oss – den enda som fokuserar på dig och dina träningskläder är du! De flesta på gymmet har fullt upp med att klara en repetition till eller att beundra sig själva i spegeln.

Det viktigaste är att du känner dig bekväm i dina träningskläder och om det är ett par mjukisbrallor och en T-shirt, så träna i det. Många tycker om att träna i tights med hög midja som sitter skönt, är behagliga att ha på sig och hjälper till att hålla magen på plats.

Det viktigaste med toppen är att du kan röra dig obehindrat i den, att den inte kryper upp och att den inte är oskön att ha på sig när den blir blöt av svett.

Ska du springa på löpbandet eller träna ett gruppass med många hopp är ett par bra skor och en stöttande sport-bh ett måste

Behöver du mer hjälp? Kolla I FORMs nybörjarguide till gymmet

Artikeln publicerades i I FORM nr 13/2021