Är det bäst att squatta djupt eller med mycket vikt?

När det kommer till att träna många muskler samtidigt kan ingen annan övning vinna över squats. Men är det bäst att squatta djupt eller med mycket vikt på stången?

Kvinnor squattar med viktstång, gym.

TEKNIKKEN är avgörande för att du ska få ut så mycket som möjligt av övningen.

© iStock

Många är av uppfattningen att squats måste utföras med tunga vikter för att vara riktigt effektiva.

Faktum är dock att om du inte redan har fullständig koll på tekniken så är det betydligt viktigare att du får till den korrekt än att du har en tung vikt på axlarna.

En bra squatteknik innebär att du kommer djupt ner, för det ger dig klart mest lön för mödan. Forskning visar faktiskt att djupa squats ger markant större muskeltillväxt på framsidan av låret, rumpan och insida lår än om du nöjer dig med halva squats – även om du har mindre vikt på stången, eftersom djupa squats kräver mer av dig.

Men vad innebär det då att squatta djupt? Du kommer ner djupt när dina höfter än under knähöjd och låren är parallella med golvet, samtidigt som du håller ryggen rak från svanskotan till nacken. Du ska sätta dig ner som om du satte dig på en stol. Resten av tekniken guidar vi dig till i rutan här nedanför. När du känner att tekniken sitter kan du sakta men säkert börja att öka vikten med t ex en viktstång på axlarna.

3 STEG TILL EN PERFEKT SQUAT MED VIKT

Ställ dig under viktstången i squatstativet med lätt särade ben och böjda knän. Viktstången ska vila på den översta delen av ryggmuskulaturen. Sträck långsamt benen så att du lyfter stången från stativet, och ta några kliv bakåt. Stå med rak rygg och axelbredds avstånd mellan fötterna. Titta rakt fram.

Ta ett djupt andetag och spänn magen. Böj nu i höft och knän samtidigt och sätt dig så djupt som du kan. Du ska gärna komma så långt ner med höften att låren är parallella med golvet. Om du börjar krumma ryggen ska du dock inte gå djupare ner

Sträck benen med kraft, så du kommer tillbaka till startpositionen. Andas ut på vägen upp medan du fortfarande håller magen spänd. När du är uppe igen tar du ett nytt andetag och fortsätter med nästa repetition.