5 bra anledningar till att träna hemma

Du kan nästan hoppa direkt från sängen till mattan, och när du är färdig har du duschen helt för dig själv. Hemmaträning är inte alls tokigt, särskilt inte i en hektisk vardag. Läs om varför.

Kvinna som gör mountain climbers hemma i vardagsrummet.

HEMMATRÄNING - Du kan förbränna kaloerier överallt – även hemma i vardagsrummet, där du sparar in tiden till och från gymmet.

© iStock

Hör du inte till dem som bytte ut gymmet mot vardagsrummet under pandemin? Det beror kanske på att du ännu inte har upptäckt alla fördelar med hemmaträning.

Läs mer här och bli inspirerad till att träna hemma. Även när det inte är corona.

5 fördelar med hemmaträning

Du kan förbränna kalorier överallt – även i hemmet där du sparar in tiden till och från gymmet.

Du kan skutta direkt från sängen till mattan, och när du är färdig har du duschen helt för dig själv. Hemmaträning är inte alls tokigt, särskilt inte i en hektisk vardag.

Det är tidsbesparande

Du slipper att packa träningsväskan och transportera dig till och från gymmet, och du kan ställa dig i duschen direkt när du är färdig. Träning i det egna vardagsrummet ger dig nämligen mycket tid till annat. Du kan också träna medan tvättmaskinen snurrar eller medan maten står i ugnen, och nyttja väntetiden effektivt.

Du behöver inte lämna familjen

Har du mindre barn kan det vara svårt att pussla ihop livet och gå hemifrån två timmar för att träna. Men om du tränar hemma kan du dra på dig träningskläderna när barnen lagt sig eller innan de vaknar på morgonen. Och skulle någon vakna kan du bara ta en paus.

Ingen ser dig

Du kan släppa alla tankar på hur du ser ut när du tränar i ditt eget hem. Här finns det ingen som tittar och du kan se ut hur du vill, frusta och svettas och följa ditt eget tempo.

Bara dina bakterier

De flesta av oss föredrar nog att träna i en bakteriefri miljö – eller i alla fall att bara behö- va förhålla sig till våra egna bakterier. När du använder din egen matta, gummiband, hantlar och annan utrustning undviker du andras svett och bakterier. Och så är omklädningsrummet bara ditt.

Du kan träna “utanför öppettiderna”

Hemmaträning kan ske på alla tider på dygnet. Du är inte beroende av öppettider eller pass, och du kan träna precis när det passar in i ditt schema. Är du en riktig A-människa kan du t ex träna en halvtimme innan resten av familjen vaknar.

Bra utrustning för din hemmaträning

Bra utrustning för din hemmaträning

  • Matta: Kanske det viktigaste redskapet. Du skonar både din kropp och ditt golv när du lägger något mjukt under dig.
  • Kettlebell eller hantlar: Enkla redskap för styrketräning, som kan användas till hela kroppen, och som inte tar så stor plats.
  • Gummiband: Billiga, skonsamma och superenkla att använda. Kan packas ner i väskan när du är färdig.