5 anledningar att träna kampsport

Många tror att kampsport primärt handlar om att utdela slag. Men i verkligheten är det ett fantastiskt roligt och utmanande sätt att få motion på, som stärker självkänslan och ger mental styrka. Läs om varför du ska träna saker som boxning, karate, capoeira och judo.

Kvinna i träningskläder som tränar kampsport

KAMPSPORT Kah-pow! Det är både roligt och förlösande att utdela slag på skoj.

© iStock

När vi säger 'kampsport', tänker du kanske på 90-talets actionhjältar som Jean Clause Vandamme, Sylvester Stallone, Karate Kid och gänget.

För många är kampsport nämligen synonymt med att vara väldigt stark.

Men sanningen är att ALLA kan träna kampsport och få ut något av det.

5 anledningar att träna kampsport: Därför funkar det!

Läs om varför det kan löna sig att knyta näven.

Du tränar koordination

Inom varje gren av kampsport finns regler för hur du får slå och sparka, och hur du får använda din under- och överkropp. Det ställer stora krav på kroppskontroll och kräver också att du konstant är medveten om din motståndares rörelser och rummet omkring dig. Allt det tränar din koordination, som också är viktig utanför träningslokalen.

Du får utlopp för din frustration

När frustrationen och irritationen bubblar i dig är det mycket mer hälsosamt att slå på en boxningssäck än att hålla det inom dig och riskera att överrösa andra med otrevliga ord. Efter ett skönt träningspass med kampsport garanterar vi att du kan sänka axlarna och andas lite djupare än innan du började träna.

Du lär dig självförsvar

Kampsport lär dig att försvara dig själv om någon skulle anfalla dig. Trots att du förhoppningsvis aldrig får användning för det kan det ge dig en skön känsla i magen och ett stärkt självförtroende att veta att du kan.

Det är socialt

Kampsport är ett bra sätt att lära känna andra på. Det är både intensivt och självutvecklande och så handlar det i hög grad om att känna och visa respekt för din motståndare trots att ni kämpar mot varandra.

Du glömmer helt att du tränar

Trots att du varken springer eller lyfter tungt är kampsport effektiv helkroppsträning, som kan få kalorierna att spruta iväg. Men eftersom att du hela tiden har ett mål är det lätt att glömma hur hård träning det egentligen är. Dessutom är det superkul, framförallt om du gör det tillsammans med en kompis.