8 sätt som din kompis gör dig sundare på.

Det är ditt eget ansvar att ta hand om dig själv. Men det skadar ju inte att få en kärleksfull spark i baken av en vän, som kan dra dig i rätt riktning. Hitta inspiration i de här härliga idéerna till kompiskärlek.

Två vänner går en promenad tillsammans och hjälper därmed varandra att få en sund livsstil.

VÄNNER När det finns något du behöver samla dig för att få gjort, är det guld värt med en partner på sidolinjen

© iStock

Nyttig mat, regelbunden träning och ett lugnt sinne.

Det är mycket att tänka på om du vill leva ett sunt och friskt liv. Därför kan motivationen halta ibland, så du börjar att tumma på din annars hälsosamma livsstil.

I den situationen kan en kompis vara räddningen!

Fundera på hur många gånger du har inspirerats till att testa ett nytt, sunt recept eftersom din kompis har gillat det. Eller hur en kollega nästan kan ta med dig på ett träningspass bara genom att berätta vad hen gjort i helgen. Och så vips sitter du i en kajak till helgen, eller vad kollegan nu gjort...

8 SÄTT PÅ VILKA VÅRA VÄNNER GÖR OSS HÄLSOSAMMA

Muntliga rekommendationer är det bästa! Och framförallt av de människor du tycker om. Bonusen med att låta sig inspireras av vänners hälsosamma idéer är att det ofta blir trevliga samtal och en känsla av att ni vill varandras bästa. Vi har samlat 8 kvinnors beskrivning av hur deras vänner gör dem sundare.

Varsågod att låna dem, och kom gärna på fler själv.

Sparar till semester

“Jag har känt min kompis se- dan vi var 7 år och båda hade långa, tunna flätor. Som sing- eltjejer i 20-årsåldern bodde vi tillsammans och reste ihop. Sedan fick vi barn och fick nöja oss med sporadiska cafébesök. För ett par år sedan föreslog hon att vi skulle börja lägga undan pengar till den dag då vi återigen får mer tid till vänner. Hon skapade ett gemensamt sparkonto, som vi sedan har fört över 300 kronor var till varje månad. Självklart ser jag fram emot att utforska New York eller Paris tillsammans med henne någon dag. Men det gör mig minst lika glad att veta att jag har en kompis som bokstavligen visar att hon är villig att investera i vår vänskap.”

Helle, 50 år

Tar en promenad tillsammans

“Jag har en kompis som jag alltid går på promenader med. De är nästan heliga. Vi pratar mycket bättre när vi går. Vi har gått igenom bra och dåliga perioder och vridit och vänt på världsproblem flera gånger. Det är som en mental vädring. Efteråt dricker vi en kopp te.”

Emilie, 42 år

Ger mothugg

“Det bästa med mina äldsta kompisar är att de inte bara håller med mig. När jag gnäller över ett bråk med min man, eller något jag inte är nöjd med på jobbet, stryker de mig inte medhårs. De ställer motfrågor och ger mig nya infallsvinklar på saker jag kanske fastnar lite i. Det gör mig till en bättre – och därmed också sundare – människa.”

Karen, 47 år

Bromsar åt mig

“Jag har en kompis som alltid säger ifrån när jag jobbar för mycket. Hon säger också till när jag ser trött ut eller verkar behöva återhämtning. Det värderar jag högt, för jag ser det ofta inte själv när jag är mitt i det.”

Amalie, 48 år

Tar sig tid att lyssna

“Jag har en kompis som alltid orkar lyssna när jag behöver prata av mig. Hon är den lugnaste människa jag träffat. Hon är full av ambitioner, men med en enastående förmåga att aldrig låta sig stressas. Hon klarar av att lugna ner mig och sätta fingret på allt jag kan och som faktiskt fungerar när jag själv har svårt att se det. Det är mer värt än alla meditationspass, psykologer och personliga coacher i hela världen.”

Anne, 35 år

Drar med mig på löprundor

“Mina vänner hjälper till att göra mig med hälsosam genom att vi tränar och springer ihop. Det är enklare att känna sig motiverad att träna när man blir meddragen av andra, eller är den som som tar med andra.”

Liv, 40 år

Delar nyttiga recept

“Det är inte så att jag inte gillar grönsaker, men jag saknar alltid idéer till att laga mat med grönsaker. Där kommer min kompis in i bilden. Hon har bott utomlands och är en vandrande kokbok. Det kan vara allt från desserter basera- de på frukt till goda såser som kan lyfta en måltid. Ofta delar hon också recept med mig på sociala medier. Ja tack, säger jag bara.”

Anette, 57 år

Shopper fritidsinteresser

“Jag älskar att testa nya saker, men det kan vara lite av en utmaning när man har kommit upp i åren. Som tur är har jag en kompis som precis som jag gillar att testa olika fritidsintressen. Vi har bland annat gått på square dance, rodd och kvällskurser tillsammans. Vi har regeln att man inte får säga nej när den andra frågar.”

Ulla, 68 år