Måste jag få träningsvärk för att träningen ska räknas?

Ömma muskler är oftast ett tecken på att du har använt dina muskler – t ex i samband med träning. Men om du tror på myten ju ömmare muskler, desto mer effektiv träning så kan du tänka om igen.

Ömma muskler

ÄR SPIRORNA ÖMMA? Så ge dem lite massage – eller ännu bättre: Få någon annan att göra det!

© iStock

Nej, träningsvärk är ingen optimal måttstock för om du har tränat effektivt eller inte. Om du alltid struttar omkring på stela ben och knappt kan lyfta en kaffekopp dagen efter du har tränat så tyder det faktiskt på att du går för fort fram och glömmer den återhämtning din kropp behöver. Och då gör du dig själv en björntjänst, för du riskerar dels att bli skadad, dels fråntar du dig själv möjligheten att bli starkare.

Det är nämligen när du vilar efter ett träningspass som du förbättrar din form mest. Men du kan ju också få träningsvärk efter bara 10 minuter om du testar en ny träningsform eller inte bara har tränat på länge, så träningsvärk är inte nödvändigtvis lika med effektiv träning. Det viktigaste är att du kan känna att det ger dig något och att du regelbundet utmanar kroppen genom att gradvis öka belastningen och/ eller intensiteten.

LÄS OCKSÅ En foam roller boostar din träning och hjälper ömma muskler

Hur mår du dagen efter du har tränat?

Om du ligger högst upp på listan tränar du kanske lite för försiktigt. Men om du alltid hamnar längst ner, riskerar du att dra på dig en skada. Testa därför att hamna någonstans mellan punkt 2 och 5. Ju närmare du är punkt 5, desto mer lyfter du din form.

  1. Du känner dig helt pigg.
  2. Musklerna är lite trötta.
  3. Du är lite öm, men det hjälper att komma igång.
  4. Musklerna är lite ömma – även när du har varit igång en stund.
  5. Musklerna är ömma, både när du vilar och när du rör dig.
  6. Du har ont, men det avtar vid rörelse.
  7. Musklerna gör ont även när de är varma.

Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2020