6 negativa tankar du kan få på löpturen

Löpning kan vara jobbigt. Och det blir inte enklare av negativa tankar medan du kämpar på i spåret. Lär dig att vända tankarna så att din löprunda blir roligare.

En kvinna är andfådd och trött på löprundan. Hon behöver goda råd för att få energin tillbaka.

LÖPENERGI - Ibland börjar hjärnan att klaga när den tas med ut på en löprunda. Förebered dig med våra råd.

© iStock

Du vet det väldigt väl: En löprunda gör SÅ gott för både kropp och själ. Efteråt känner du dig påfylld med härlig energi. Men så känns det inte nödvändigtvis under tiden du springer. Irriterande och begränsande tankar kan dyka upp.

Vi har samlat de vanligaste och vad du kan göra åt dem. Då vet du nämligen vad du ska säga till dig själv så att löplusten kan lockas tillbaka igen.

6 negativa tankar du kan få på löpturen

“Aj, det gör ont”

Du har precis knutit på dig skorna och sprungit de första stegen, men plötsligt sticker det till i knäet. Det är naturligt att det gör lite ont i senor, muskler och leder när du börjar att springa. Om det fortsätter göra ont eller blir värre under rundan ska du lyssna på din kropp.

Se till att alltid värma upp ordentligt innan och ta det lugnt i början.

“Fy vad det är tråkigt”

Löpning är ett enkelt sätt att motionera på, men det kan också vara lite långtråkigt. Du kan göra rundan roligare genom att lyssna på din favoritmusik eller en podcast. Du kan också använda I FORMs löpprogram med ljudfiler. Ta med dig mobil och hörlurar och bli guidad på en löprunda, t ex 5 eller 10 km.

“Jag är för andfådd för att prata”

Det är superhärligt att kombinera en löprunda med ett givande samtal, men det är också svårt att hinna andas när man gör det.

Om du springer med en kompis för att prata under tiden, så bestäm ett par punkter på rundan när ni kan stanna lite och stretcha, prata och dricka lite vatten.

“Jag har håll”

De flesta har nog upplevt den stickande känslan under revbenen under löprundan. Det gör väldigt ont, och det är svårt att fortsätta springa. Man vet faktiskt inte varför håll uppstår, men det hjälper att inte äta precis innan du springer.

Sänk farten och böj dig eventuellt framåt och pressa mot området som gör ont medan du andas ut ordentligt.

“Jag klarar inte mer”

Under löprundan känns det plötsligt som att du springer in i en mur. Du klarar helt enkelt inte mer. Eller det känns så i alla fall. Försök att byta fokus, och titta på omgivningarna eller tänk på vad du ska laga till middag.

Du kan också sätta upp några små delmål under tiden så att löprundan känns mer hanterbar.

”Det är så lång väg hem”

Vissa dagar känns benen tyngre, så är det bara. Men det är din hjärna som spelar dig ett spratt. Du kan ta dig genom det – du har ju samma ben och muskler som sist du sprang och då gick det ju bra. Sänk förväntningarna!

Det är kanske inte just idag som du ska sätta ett nytt rekord, och det är okej att du går lite en del av sträckan.

I FORM 10/2023